3 вересня 2021, 14:00, Україна

Клімат України через 50 років нагадуватиме Австралію — думка

«Кліматичні зміни більшість знаменитих українських чорноземів перетворять на зону «ризикованого землеробства», — розповів голова постійної комісії з питань екологічної політики КМДА Костянтин Яловий з посиланням на дослідження журналістів BBC-Україна, пише tripoli.land.

«Клімат в Україні ставатиме теплішим і посушливішим. Територія буде поступово спустошуватися з південного сходу на північний захід. Це принесе з собою сухе і спекотне літо. Довгі посушливі періоди будуть чергуватися з короткими, але сильними зливами», — написав він на своїй сторінці в Facebook.

За словами Ялового, незважаючи на те, що зими в Україні в цілому потеплішають, слід готуватися до «температурних гойдалок».

«Періодично до нас будуть приходити аномальні похолодання з Арктики з сильними снігопадами. Разом з тим тривалих снігових періодів ставатиме менше», — пише він.

Крім того, надзвичайні погодні явища стануть звичними для українців. Засуха і сильні вітри будуть викликати пилові бурі. Непередбачуваний клімат призведе до збільшення частоти та інтенсивності інших аномалій: пожеж, посух, торнадо, ураганів, сильних опадів.

«Про сою та кукурудзу, основні експортні культури, доведеться забути. Нові умови дозволять успішно вирощувати тільки пшеницю та соняшник», — зазначає Яловий.

 У той же час зміна умов існування призведе до міграції флори і фауни.

«Вже зараз до нас переселилися небачені до цього рожеві пелікани, шакали і степові лисиці з Центральної Азії. А зовсім скоро фауну України можуть поповнити нові види отруйних змій, сухопутні черепахи, багато комах і птахів», — розповів Яловий.

На думку вчених, потепління також загрожує поширенням в Україні нових хвороб. Нові види тварин, птахів і комах можуть поширювати такі хвороби, як пташиний грип, лихоманка східного Нілу, хвороба Лайма і сказ.

«Сценарій, за якого можливі описані кліматичні зміни, передбачає, що до 2100 року загальна температура планети виросте на 2-2,5 градуса. Це найбільш ймовірний з прогнозів. Однак, якщо людство буде протидіяти глобальному потеплінню недостатньо активно, є ризик песимістичного сценарію. Якщо середня температура підніметься на 3-4 градуси, Україна досить швидко може перетворитися на пустелю», — резюмував Яловий.