30 серпня 2021, 12:30, Україна

Виробництво картоплі в Україні впало на 13%, — Мінагрополітики

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко на прес-конференції в Херсонській області в четвер, передає інтернет-портал Інтерфакс-Україна.

«Наша держава має взяти чітке лідерство в питанні виробництва картоплі. Четверте місце в світі — це не наш максимум, знаю, що можемо більше. І той факт, що наші сусіди різними механізмами по імпорту намагаються завоювати наш ринок, тільки підсилює наше розуміння, що нам треба рухатися швидше », — наголосив пан Лещенко.

За даними міністра, робоча група Мінагрополітики, що складається з представників цього відомства, а також Міністерства економіки, Державної служби з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів, Національної академії аграрних наук, Української асоціації виробників картоплі та Української плодоовочевої асоціації, вже розробила проєкт порядку використання бюджетних засобів для державної підтримки виробників картоплі. Міністр уточнив, що в даний час документ проходить правову експертизу в Міністерстві юстиції, після закінчення якої буде спрямований на розгляд уряду.

Читати по темі: Названо головні проблеми в картопляній галузі України

Пан Лещенко наголосив, що проєктом передбачена державна підтримка с/г виробників та безповоротна компенсація до 50% вартості (без урахування ПДВ) будівництва холодильників для зберігання самостійно вирощеної картоплі (картоплесховищ), а також цехів для її первинної переробки.

За його даними, проєкт порядку використання коштів для підтримки даної галузі створить умови для розвитку картоплярства в Україні, забезпечить українців картоплею і продуктами її переробки, а запуск програми держпідтримки допоможе протягом року стабілізувати ціни на даний продукт.

Нагадаємо, за прогнозами деяких аграріїв урожайність та якість пізньої картоплі в Україні знизиться.