29 серпня 2021, 12:00, Україна

Названо головні проблеми в картопляній галузі України

Про це пише suspilne.media.

Президент асоціації виробників картоплі України Денис Стаценко однією з проблем називає незахищеність вітчизняного ринку через велику кількість імпорту картоплі.

«Ми українську картоплю можемо зараз відвезти тільки з вільних фітосанітарних ділянок у декілька країн навколо нас. А до нас постачати можуть всі і навіть Росія», — говорить пан Стаценко.

Інша проблема — застаріле обладнання, за допомогою якого сортується врожай. У Чулаківці презентували нові сортувальні лінії для картоплі. Це перші такі машини, зроблені в Україні, говорить засновник машинобудівної компанії Віктор Лазар.

«Наша, як кажуть «фішка» у тому, що ми зараз у державній програмі, і коли аграрій купує наше обладнання, він отримує 25% компенсації. Ми повинні розвивати наше українське машинобудування, ми не повинні бути якимось сировинним придатком і ми до цього йдемо», — говорить засновник машинобудівної компанії.

Читати по темі: Урожайність та якість пізньої картоплі в Україні знизиться, — аграрій

 

У матеріалі зазначається, що минулого року на Херсонщині середня врожайність одного із сортів картоплі, за словами аграрія Сергія Рибалка, становила 46,0 т/га з на землях без зрошення.

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, каже, що найбільшою проблемою для місцевих виробників картоплі є відсутність зрошення. До влади аграрії звертаються саме для розв’язання цього питання.

«Я вважаю, що прийняття закону щодо асоціації водокористувачів, це буде перший крок для розв'язання цього питання. Це буде законодавча платформа для розвитку зрошення, для можливості залучити приватні інвестиції. Саме для нашої області це важливо, тому що на Херсонщині найбільше кількість земель, яка потребує зрошення», — розказує Юрій Соболевський.

Читати по темі: На ринок вийшов новий бренд дощувальних машин

Голова асоціації виробників картоплі та крохмалю України Сергій Самоненко говорить, його підприємству зараз не вистачає сортів картоплі з високим вмістом крохмалю, хоча цей продукт широко використовується в Україні.

«Продукт специфічний. Він має широке використання у промисловості України, в харчовій галузі, в паперовій, фармацевтичній, у виробленні продуктів. Україна споживає 12 тис. тонн цього продукту. Потужності, встановлені в Україні, приблизно 40-50 тис тонн. Тобто у нас профіцит виробничих потужностей. Україна зараз має значний дефіцит картоплі з високим вмістом крохмалю для його виробництва», — каже голова асоціації Сергій Самоненко.