26 серпня 2021, 18:00, Україна

Україні доведеться адаптуватись до нової політики агроринку ЄС, — Жемойда

Про це 26 серпня в ході Soybean and Meal market заявив Олександр Жемойда, директор департаменту багатосторонніх та двосторонніх торговельних угод Міністерства економіки України, інформує apk-inform.com.

За його словами Україні, як одному із найбільших виробників соєвих бобів в Європі, безумовно доведеться адаптуватися. Проте це має вплинути на вартість виробництва і кінцеву ціну нашого продукту — вона має зростати.

Читати по темі: Прогноз виробництва пшениці в світі падає, а в Україні зростає, — USDA

«Окрім того, варто вже зараз думати про політику України «на вході». Одна справа — ми експортуємо, проте і імпортуємо також. І коли ми говоримо про ринки, чи то ЄС, який приймає Green Deal, чи США, які активно про це говорять, чи КНР, яка ніде не дінеться і також формуватиме свої підходи, варто розуміти, що Україна як постачальник скоро також зіткнеться з цим питанням. Тож, варто вже зараз технологічно адаптуватися до того, щоб це здорожчання не було критичним», — сказав пан Жемойда.

Він зазначив, що на сьогоднішній день на внутрішньому ринку сої в Україні є кілька важливих проблем — репутаційна та митна.

«Ми багато говоримо про Китай та Туреччину, де вже встигли закріпитися як постачальники сої. Проте варто пам’ятати про збільшення довжини наших ланцюгів постачання. Я розумію, що зменшення мита — це додатковий попит на наш продукт, але я би хотів продовжити це плече постачання з українського порту», — додав пан Олександр.