25 серпня 2021, 14:05, Світ

Інженерні мікроби здатні замінити ЗЗР та знизити обсяги використання азоту на 50%

Про це йдеться в матеріалі на thedailyscoop.com.

Joyn Bio — це спільне підприємство Ginkgo Bioworks та Leaps by Bayer, яке налічує близько 75 співробітників у Каліфорнії та Бостоні, функціонує вже 4 роки.

«Ми почали з програми по фіксації азоту і вона захопила уяву людей про те, як інженерні мікроби можуть успішно працювати там, де хімічні речовини не реалізують свій потенціал. Що додало імпульс нашій роботі в останні два-три роки, так це значення стійкості, яке значно зросло. Ціла галузь потребує інновацій та нових рішень», — розповів гендиректор «Джойн Біо» Майкл Майл.

Він стверджує, що Joyn Bio зосереджена на постачанні у майбутньому таких продуктів, які зможуть допомогти аграріям стабільно заробляти гроші, з легкістю вирішувати питання щодо шкідників чи хвороб, оптимізувати врожайність та покращити стійкість рослин до кліматичних умов.

«Ще рано для мікробів виконувати ці обіцянки, але ми встановили специфікацію продукту, яким ми хочемо знизити рівень використання азоту на 40-50% азоту, — говорить голова підприємства. — Ми поговорили з сотнями агровиробників і вони були дуже схвильованими перспективою отримати навіть 30% заміщення азоту. Ми ж вважаємо, що така альтернатива буде №1 для аграріїв».

Читати по темі: Науковці описали новий вид фузаріозних грибів Stylonectria hetmanica

Компанія проводить перший рік польових випробувань трьох перших концепцій продукту, одна з яких — азотфіксація. Дві інших призначені для боротьби з хворобами та шкідниками.

«Нам потрібно ще один-два роки для того, щоб отримати готове формулювання для реєстрації, але сам факт проведення польових випробувань з метою вивчення перших результатів прототипів продуктів — це здорово, — говорить пан Майл.

За його словами, подібних мікробних продуктів раніше не було. Одна з причин цього — відсутність інвестицій в оптимізацію мікробів, наприклад, для боротьби з конкретними захворюваннями. Попри це, технології, які дозволяють це зробити, вже в наявності й активно використовуються на благо агровиробництва.

Майкл Майл додав, що аграрії цінують передбачуваність, а не просто цифри.

«Ми знаємо, що повинні постачати товар з надійною продуктивністю і за ціною, що забезпечує хорошу окупність. Найважливіше — повернення інвестицій та заробіток», — наголосив директор Joyn Bio.

Ще один важливий фактор — доставка мікробів.

«Безумовно, найпростіший і найкращий метод — це обробка насіння. Тому нам потрібен мікроб, який буде активним на насінні протягом двох років, — розповідає пан Майкл. — У мікробів є потенціал, щоб забезпечити більш високий рівень продуктивності і надати альтернативу хімічним речовинам і іншим синтетичним продуктам. Ще 10 років тому ми не могли робити те, що робимо сьогодні. У мікробів прекрасне майбутнє і попит тільки починає набирати обертів».