13 червня 2017, 14:49, ЗЗР

Прийняти рішення щодо фунгіцидного обробітку допоможе історія поля — фітопатологи

Кожен сезон вирощування сої та кукурузи має свої особливості, тому стандартні схеми обробки не завжди є ефективними. Про головні фактори, що впливають на рішення про застосування фунгіцидів пише СornAndSoybeanDigest.com.

Так, спеціаліст-фітопатолог Майк Мейєр із США радить звернути увагу на 5 речей:

  1. Історія поля — які культури й коли вирощувались, яка була урожайність і які фіксувались хвороби, чим оброблялось. Ці фактори допоможуть спрогнозувати появу хвороби.
  2. Екологічні умови — температура, опади, тип ґрунтів. Вони впливають як на появу хвороб, так і на здатність рослин їм опиратись.
  3. Стадія розвитку хвороби. Як занадто раннє, так і запізніле обприскування не досягне своєї мети, проте може призвести до появи стійких штамів збудника хвороби.
  4. Стійкість сорту. Залежно від здатності сорту боротись із зараженням хворобами можна обирати різні фунгіциди, концентрацію та час їх застосування.
  5. Довжина вегетації. Для пізніх сортів захист від хвороб є більш актуальним, ніж для ранніх, адже втрати врожаю при зараженні будуть значно суттєвішими. Тому про захист сортів з тривалою вегетацією треба дбати краще.