21 серпня 2021, 13:00, Техніка

Неправильно підібрані та налаштовані форсунки здатні знищити врожай, — експерт

Про це розповідає Даніель Петрелі, агроном, фахівець з внесення ЗЗР компанії Jacto.

 «Від налаштувань форсунок залежить якість оздоровлення сільськогосподарських культур та прибутковість в цілому, оскільки здорова рослина проявляє свій генетичний потенціал та дає кращу продуктивність. Таким чином, можна сказати, що форсунки відіграють важливу роль у питанні уникнення збитків і відходів», — розповів Даніель Петрелі.

За його словами, щоб правильно налаштувати обприскувач, зокрема, відкалібрувати форсунки, треба врахувати такі фактори:

  • швидкість, з якою буде рухатись техніка;
  • культура, яку необхідно обробити ЗЗР;
  • затрати робочого розчину на 1м²;
  • розмір кожної краплі, які подаватимуться через форсунки.

Читати по темі: Фахівці розповіли, як заощадити до 10% на внесенні добрив і ЗЗР — досвід Digital Field

Зазначається, що багато проблем у аграріїв створює саме корегування розміру крапель, що обумовлено великим різноманіттям моделей форсунок (кожна має свою специфіку та технічні особливості).

 

«Вибір розміру краплі, що утворюється форсункою, буде залежати від культури, різновиду шкідників та місця їх розташування, способу дії фітосанітарних продуктів, кліматичних умов — температури, вологості і навіть швидкості вітру, оскільки краплі повинні потрапляти на рослини, а не розсіюватися в повітрі», — наголошує експерт Jacto.

Він також розповів, що вибір правильних форсунок — лише перша частина процесу підготовки до обприскування. Інша важлива складова — перевірка коректності їх роботи, оскільки може спостерігатись надмірне нанесення агрохімікатів.

обприску