17 серпня 2021, 14:15, Техніка

Безпілотники витісняють традиційну техніку: рентабельність та ефективність дронів

Про це йдеться у матеріалі «Валерій Євтушенко: Наступний рік буде найбільш «вибуховим» для ринку агродронів» на Kurkul.com.

Застосування безпілотників або агродронів у сільськогосподарській діяльності неухильно зростає і є частиною ефективного підходу до сталого управління господарством. Моніторинг посівів, наприклад, полегшується за допомогою даних агрокоптерів для точного планування. А розкидання добрив чи обприскування коптерами, що можуть похизуватися інтелектуальним плануванням маршруту, технологіями малооб’ємного внесення, націлювання, здатне відчутно знизити споживання ЗЗР і міндобрив.

У порівнянні з традиційними самохідними обприскувачами, агрокоптери демонструють таку ж ефективність, та попри це, є досить економічними.

«Якщо обприскування зроблене правильно, тож ефективність як у наземного апарата, так і у дрона, буде однаковою. Коли починають проявлятися недоліки самохідних обприскувачів, як то: витоптування культури, витрати на обслуговування цієї техніки, а також її довезення на локацію, — відразу приходить розуміння беззаперечних переваг коптерів. Самохідний обприскувач ще має доїхати до поля, а потім переїхати до іншого. Якщо ми говоримо про маленькі поля, то такий переїзд буде просто нерентабельний. З коптером все набагато простіше: залив, підняв, і він полетів», — розповідає Валерій Євтушенко, керівник департаменту агрорішень QUADRO.ua.

Читати по темі: Внесення ЗЗР дронами: особливості застосування та екологічний аспект

Рентабельність безпілотних літальних апаратів

Вартість безпілотників залежить від поставлених задач, наприклад, для моніторингу полів можна використовувати дрібний дрон вартістю близько 17 тис. грн. Агродрон з максимальним «озброєнням», наприклад, Agras Т20, коштує 642 тис. грн.

«Агродрон із подібним «озброєнням» міг за одну зміну обробляти 100-120 га. Відповідно, якщо ми «зазирнемо до гаманця» сервісної команди, виявиться ось що: хлопці зазвичай інвестують близько 1,5 млн грн, адже купують одразу 2 дрони та 2 генератори. З такою технічною оснащеністю вони можуть за добу закривати 240 га. Середня вартість обробки 1 га поля сьогодні становить 400-500 грн з ПДВ», — говорить пан Валерій.

Так, за його словами, якщо взяти навіть найнижчу межу — 400 грн/га, то на обприскуванні 240 га можна заробити 96 тис. грн. брутто за одну робочу ніч. За сезон невелика сервісна бригада з двома дронами здатна закрити від 40 до 60 змін. Якщо усереднити кількість змін до 50, виходить, що місячний заробіток сервісної команди — 4,8 млн грн. Звичайно, потрібно відняти витрати на придбану техніку, податки, зарплати та бензин. Але все одно ми маємо двократний прибуток відносно початкових інвестицій.

Більше про сучасні безпілотники читайте у матеріалі «Валерій Євтушенко: Наступний рік буде найбільш «вибуховим» для ринку агродронів».