17 серпня 2021, 09:30, Україна

В Україні впроваджуватимуть іригаційну реформу: боротьба з ерозією ґрунтів та посухою

Про це в ексклюзивному інтерв’ю виданню «Голос Америки» розповів Міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко під час до свого візиту до США, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Ми повинні закласти основи реалізації іригаційної реформи. Без цього, ми будемо просто втрачати величезні масиви наших чорноземів. Деградація земель, вітрова, водна ерозія, опустелювання земель — це те що буде призводити до втрати економічної активності», — зазначив Міністр.

Роман Лещенко наголосив, що проблеми пов'язані із засухою та зміною температур вже гостро стоять і не лише на півдні, а і в центральному регіоні. Майже половина Черкащини минулого року пережил а екстремальну засуху. Люди вперше за роки збирали врожай у дві тонни з гектара кукурудзи у той час як ще 5 років тому вони збирали 10-12 тонн врожаю кукурудзи з гектара.

Читати по темі: Понад 60% території України може стати зоною ризикованого землеробства

«Для реалізації реформи водогосподарської галузі буде створено національного оператора, який управлятиме магістральними каналами, насосними станціями і формуватиме кооперативи водокористувачів — малих та середніх аграріїв, які зможуть отримувати державну компенсацію вартості обладнання», — зауважив Міністр.

За його словами, цей оператор буде публічною акціонерною компанією з міжнародними стандартами корпоративного управління. Він зможе залучати проєктне фінансування у тому числі й через інституції Сполучених Штатів.

Роман Лещенко додав, що шлях України не унікальний. Казахстан п'ять місяців тому підписав угоду з однією з найбільших іригаційних компаній Сполучених Штатів та міжурядову угоду на реалізацію проєкту зрошення на 3 млн га.

«Я постійно акцентую увагу на наших східноєвропейських сусідах — Польща вкладає великі кошти в іригацію. Румунія запустила державну програму реконструкції іригаційних систем. Сьогодні навіть українські виробники зрошувального обладнання і українські виробники металу експортують продукцію в Румунію, Болгарію», — резюмував Міністр.