14 серпня 2021, 08:30, ЗЗР

Високоврожайні сорти сої вимагають посиленого захисту від патогенів, — експерт

Про це розповів Джейсон Карр, фахівець компанії Bayer Crop Science з розвитку технологій і голова агрономічних досліджень кукурудзи і сої, йдеться у статті на порталі ilsoyadvisor.com, пише SuperAgronom.com.

Прогресивні агровиробники все більше усвідомлюють цінність застосування фунгіцидів не тільки для боротьби з хворобами, а й для поліпшення стресостійкості та здоров'я рослин. Особливо чутливою культурою до такого захисту є соя, і чим вищий потенціал урожайності сорту, тим більше уваги треба приділяти фунгіцидам.

По-перше, сучасні високопродуктивні сорти мають більш розгалужені та густі крони, ніж їхні предки. Цей тип пишного росту закладає основу для високого потенціалу врожайності, але також створює середовище, де можуть процвітати хвороби.

Ще одним чинником позитивної реакції на застосування фунгіцидів є широке використання поверхневих методів обробітку ґрунту. Зменшений вплив на ґрунт — досить корисний для нього, але на поверхні залишається багато рослинних решток, що забезпечує сприятливе середовище для розвитку хвороб.

Читати по темі: Фахівці UKRAVIT розповіли, як захистити посіви сої від небезпечних хвороб

 

Останнім фактором є вдосконалення самих фунгіцидів. Їх існує три основні класи, які зазвичай застосовуються для обробки сої, і кожен з них має певні характеристики.

Зовнішні інгібітори хінону, що включають стробілурини і запобігають поширенню хвороб. Вони контролюють хворобу, пригнічуючи проростання грибних спор, і тому не можуть вилікувати активну інфекцію. Але корисні для здоров'я рослин і стійкості до стресів, пригнічуючи вироблення етилену.

Інгібітори демитилювання, що включають триазоли, — вражають патогенні гриби різними способами. Запобігають виникненню, а також лікують активні інфекції.

«Важливо відзначити, що коли ми говоримо про лікувальні ефекти фунгіцидів, вони не скасовують уже завдані збитки, але триазоли здатні зупинити подальший розвиток хвороби», — наголошують науковці.

Останній клас фунгіцидів, що використовуються для обробки сої, — інгібітори сукцинатдегідрогенази (SDHI). Ці хімічні речовини зазвичай є профілактичними з деякими обмеженими лікувальними ефектами. Ще однією характеристикою SDHI є те, що вони в деякій мірі обмежені в діапазоні захворювань, проти яких ефективні. Одним з добре відомих прикладів є флуопірам: неймовірно ефективний проти синдрому раптової смертності сої, але має обмежену активність проти інших ґрунтових грибів.

 

Читати по темі: Фунгіцидний захист соняшника та сої. Оптимальна кількість обробок у розрізі регіонів

Захист сої має включати комплексний підхід, що обґрунтовано відразу декількома факторами.

«Використання унікальних характеристик кожного класу забезпечує багатогранний підхід до боротьби з хворобами сої і зняття стресу. Застосування декількох активних інгредієнтів для захисту рослин допомагає забезпечити значно кращий результат, ускладнюючи розвиток стійкості у будь-яких видів грибів. Сьогодні на ринку є багато якісних продуктів, які відрізняються широким спектром дії» — стверджують фахівці.

Іноді у виробників при пізній сівбі складається враження, що застосування фунгіцидів на цих полях має меншу цінність. Однак недавнє дослідження показало, що хороший фунгіцид має досить велике значення для врожайності і за умови пізньої сівби.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021