11 серпня 2021, 11:00, Технології

Фахівці лабораторії Агротест розповіли, як відбувається якісний аналіз ґрунту та рослин

Про це розповів Олег Маслов, спеціаліст з аналізу ґрунту, директор аналітичної лабораторії «Агротест» у інтерв’ю для Latifundist.com.

Процес аналізу ґрунту в лабораторії «Агротест» складається із трьох етапів: сушка, проведення аналізів, обробка результатів та відправлення їх клієнту

Перший етап (сушка) — підготовчий. Ґрунт попередньо поміщається до сушильних шаф, після він подрібнюється за допомогою американського млина Dayton.

Другий етап (проведення аналізів) — основний. Підсушений та подрібнений ґрунт готують до «мокрої хімії», — аналізу за допомогою хімрозчинів. Для визначення конкретної якості зразка використовується окремий розчин (відбувається процес хімічної екстракції — перемішування).

«Хімічні розчини зроблені таким чином, що вони витягують потрібні нам елементи живлення, які ми аналізуємо. Потім відбувається фільтрація, щоб ми працювали з чистим зразком», — пояснює етап проведення аналізів директор лабораторії «Агротест».

Читати по темі: Аграріям розповіли, навіщо потрібен листковий тест рослин і коли його варто проводити

Для деяких аналізів, зокрема, на визначення рівня кислотності (pH) та засоленості (conductivity) ґрунту, використовуються електроди (пристрій — іонометр, американської компанії Denver).

На останньому етапі фахівці підбивають підсумки аналізів та формують рекомендації.

 

Коли проводиться аналіз ґрунту і листкова діагностика

«Найоптимальніший варіант для проведення аналізу ґрунту — після збирання врожаю. Це обґрунтовано тим, що культура забрала поживні елементи з ґрунту, і задача стоїть — дізнатись, які саме добрива будуть необхідні до внесення», — розповів пан Олег.

Діагностика рослин проводиться, як правило, на ранніх етапах онтогенезу, щоб зрозуміти, яких добрив не вистачає для повноцінного росту та розвитку.

«Листкова діагностика проводиться в двох випадках: перший — коли агроном бачить зовнішні прояви дефіциту у себе на полях, наприклад, пожовтіння, або відсталість в розвитку. Другий випадок — коли потрібно переконатись, що рослина доотримує всі корисні речовини в потрібній кількості», — говорить Марія Коновалова, хімік, спеціаліст з аналізу ґрунту та рослин лабораторії «Агротест».

Більш детальніше про тонкощі роботи лабораторії «Агротест» дивіться у відео «Як роблять аналіз ґрунту і рослин».

Нагадаємо, фахівці лабораторії «Агротест розповіли, як перевіряють якість і релевантність своїх досліджень».

Замовити аналізи від Агротест: 068 3032343