11 серпня 2021, 09:30, Урожай

Через посуху аграрії Сумщини недорахуються понад 10% врожаю

Про це розповіли в обласному департаменті агропромислового розвитку, пише Суспільне.

В агрофірмі Петра Постіла, що в селі Беседівка Роменського району, врожай ранніх зернових уже зібрали. Однак, говорить аграрій, він міг би бути більшим. Тут втратили 30% зернових, а кукурудзи очікують зібрати на 70% менше.

«Ми недоотримали відсотків 25-30 ранніх зернових. Це — ріпак, пшениця, ячмінь, якщо порівнювати з минулим роком. Не налився колос, зерно не налилось», — розповів пан Петро.

За словами Ігоря Панченка, головного агронома компанії, коренева система культур росла не вглиб, а в ширину, чому сприяли дощі.

«Наприкінці весни – на початку літа була достатня кількість опадів, вологи вистачало. Це спровокувало те, що коренева система углиб не росла, а росла в сторони, весь корінь — практично зверху. А далі — засуха, більше ніж два місяці дощу не було», — говорить пан Ігор.

Читати по темі: Українські аграрії намолотили близько 35 млн тонн зерна ранніх культур

Найбільше від спеки страждає кукурудза: сохне. Петро Постіл працює на землі 14 років, каже: на його пам’яті таких посушливих років не було.

«Все залежить від того, чи буде дощ, чи не буде. Якщо не буде дощу, думаю, що урожайність буде 3,0-4,0 т/га. Ми обстежували всі поля, приїжджали спеціалісти з компаній, проходили, дивилися — такі прогнози: критичні, плачевні», — стверджує пан Петро.

 

В агрофірмі вирощують гібриди іноземних селекцій, але в 2021 році врожаю не буде, говорить агроном Владислав Кущ. Адже, за його словами, за два місяці випало 1,5 мм опадів при середній нормі — 50 мм.

«Торік на демоділянках урожайність кукурудзи була по 13 т/га. У цьому році на 70% буде менше», — зазначає пан Владислав.

Читати по темі: Аграрії Франції та Великобританії пришвидшили темп жнив через посуху: названо врожайність

Попри спеку, в цілому в області втрати ранніх зернових непомітні, стверджує директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак.

«Якщо минулого року врожайність перевищувала 5 т/га, то цього року маємо врожайність на 10-12% нижчу від минулорічної. Різниця в загальному виробництві незначна, тому що відбулося зростання посівної площі. Незважаючи на те, що рівень врожайності був нижчий, в загальному підсумку маємо незначну різницю у валовому виробництві зерна. Тобто потреби області будуть забезпечені, буде сформований достатній товарний фонд для реалізації в інші регіони та за кордон», — розповів директор.

Якщо у 2020 році загальний вал зернових культур — пшениця, ячмінь, жито, овес — становив 1,2 млн тонн, то цьогоріч — 1 мільйон 150 тис. тонн, наголошує Олександр Маслак. Ранні зернові на сьогодні зібрані на 98%.

Аграрії ж нині вирішують, як вони долатимуть наслідки спеки та неврожаю.

«В кредити брали техніку, насіннєвий матеріал. Велика ймовірність того, що не розрахуємося з кредиторами, будемо сідати за стіл переговорів, щоб пролонгувати на наступний рік», — говорить Петро Постіл.