10 серпня 2021, 11:00, Урожай

У Мінагрополітики озвучили прогноз урожаю гречки

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Такі цифри були озвучені під час форуму «Українські крупи: гречка та просо», який відбувся у Виставково-інноваційному центрі НААН, що на Київщині.

Представники Мінагрополітики зазначили, що врожай гречки цьогоріч по всіх категоріях господарств прогнозується на рівні 100 тис. тонн. За попередніми даними експорт гречки може становити 7 тис. тонн, імпорт — 25 тис. тонн, а залишки на кінець маркетингового року — 15 тис. тонн.

Також йшлося про потенціал виробництва зерна в межах 80 млн тонн, олійних культур — 22 млн тонн.

Представники Міністерства розповіли присутнім про деталі проєкту державної підтримки виробництва круп'яних культур, який було розроблено за дорученням Міністра агрополітики Романа Лещенка. Йдеться про проєкт «Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь».

Читати по темі: Озвучено прогноз фітосанітарного стану пізніх сільгоспкультур на серпень

Після опрацювання матеріалів обласними комісіями та Мінагрополітики і одержання бюджетних коштів структурні підрозділи облдержадміністрацій спрямовують їх на поточні рахунки отримувачів. У 2021 році на цей напрямок виділено 50 млн грн.

Представники Мінагрополітики наголосили, що наразі Порядок направлений на затвердження до Кабінету Міністрів. Планується продовжити таку практику і в наступному році.

Нагадаємо, субсидії надаватимуться на безповоротній основі у розрахунку на 1 га оброблюваних угідь, на яких вирощувалися гречка, жито, просо та овес (за виключенням післяукісних культур) у розмірі до 5000 грн. на 1 га, але не більше ніж на 300 га оброблюваних угідь одним отримувачем.