8 серпня 2021, 08:30, Україна

Уряд виділить 50 млн грн для фінансової підтримки виробників круп’яних культур

Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, інформує прес-служба відомства.

«Для компенсації Мінагрополітики виділило 50 млн грн із цьогорічної державної підтримки. Ми очікуємо, що це дасть змогу зупинити зростання цін на гречку, просо, жито та овес. А ще — зробить виробництво цих культур рентабельним», — зазначив Міністр.

Роман Лещенко розповів, що для прозорості механізмів розподілу дотацій аграріям Мінагрополітики розробило проєкт Порядку використання коштів. Наразі він перебуває на затвердженні в Уряді. Одразу після його прийняття розпочнеться збір заявок від аграріїв.

Читати по темі: Аграріям виплатять гроші за програмами держпідтримки минулих років

Субсидія надаватиметься сільськогосподарським товаровиробникам — юридичним особам, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності. Також це можуть бути ФОПи, які не мають порушених справ про банкрутство; не перебувають у стадії ліквідації; не мають простроченої заборгованості за податками більш як шість місяців.

Субсидії виробники отримуватимуть безповоротно в розрахунку на 1 га оброблюваних угідь, де вирощувалися гречка, жито, просо та овес (за виключенням післяукісних культур).

Розмір субсидії становитиме до 5000 грн на 1 га, але не більше 300 га оброблюваних угідь одним заявником.

Міністр наголосив, що всі види культур, які субсидуються в поточному році, затверджені наказом Мінагрополітики.

Роман Лещенко також зазначив, що заявники мають подати до 15 жовтня в обласні комісії такі документи:

  • заявку на отримання субсидії;
  • довідку про відкриття поточного рахунку, видану банком;
  • письмове зобов’язання повернути кошти в разі встановлення факту їх незаконного одержання та/або нецільового використання;
  • акт про висів насіння;
  • заключний звіт про підсумки сівби під урожай поточного року (форма №4 с/г);
  • акт про збирання врожаю.

«Після опрацювання матеріалів обласними комісіями та Мінагрополітики облдержадміністрації спрямовують кошти на рахунки отримувачів. Виплати будуть здійснені вже цього року!», — наголосив Міністр.