5 серпня 2021, 11:00, Україна

На Херсонщині згоріло поле ярої пшениці, розміром 42 га

Про це інформує newday.kherson.ua.

Помітивши, що після дощу ниву засмітили бур’яни, аграрій із Херсонщини обробив посіви гербіцидами, і днями вже збирався починати жнивну кампанію. Та за кілька днів поле перетворилося на попелище, і ніхто не знає, як це сталося.

У Головному управлінні ДС НС Херсонщини кажуть, що вогнеборців на гасіння пожежі чомусь ніхто не викликав. У поліції ж своя версія: хтось підпалив стерню по сусідству, і полум’я могло звідти перекинутися на дозрілу пшеницю.

Читати по темі: На Хмельниччині горіло поле пшениці: деталі пожежі

В усякому разі, власник скошеної ниви категорично спростовує, що палив стерню. Конфлікту між двома аграріями також не було, аби підозрювати його в підпалі з помсти. І формулювання того, що сталося, нині звучить максимально розпливчато: «необережне поводження з вогнем невстановленої особи».

На Полтавщині горіли посіви пшениці: деталі інциденту
Читати

За фактом умисного знищення майна у великих розмірах (стаття 194 КК України) почали кримінальне провадження, повідомили у відділі комунікації ГУ Нацполіції Херсонщини. Якщо палія знайдуть та доведуть його провину, йому загрожує до трьох років позбавлення волі. Та знайти злочинця — проблема. Адже свідків підпалу не було, а відеокамер довкола ниви, звісно, ніхто не встановлював.

Зазначається, що тепер аграрію тільки й залишається, що рахувати збитки. А вони, за попередніми підрахунками, можуть сягати близько 800 тис. грн, адже врожай пшениці мав бути нівроку.

До речі, у липні палії також знищили два поля зернових у фермера в Скадовському районі Херсонщини. Тоді залишки запалювального пристрою відшукали, а от того, хто наслав на посіви «вогняний шквал», не ідентифікували й досі.