2 серпня 2021, 17:00, Урожай

Аграрії Франції та Великобританії пришвидшили темп жнив через посуху: названо врожайність

За інформацією Successful Farming, станом на 26 липня збиральну кампанію пшениці у Франції було проведено на 47% запланованих площ, тоді як ще тижнем раніше цей показник становив 14%. Незважаючи на це, темпи польових робіт, як і раніше, значно поступаються торішнім (87%). Крім цього, варто відзначити, що аналітики фіксували стабільний стан посівів пшениці у країні й оцінювали 75% площ у доброму та відмінному стані, що перевищує показник за аналогічний період минулого року (56%).

Збиральна кампанія пшениці дурум також велася активними темпами і станом на 26 липня була виконана на 85% від плану (+22% на тиждень), що, тим не менш, поступається торішньому показнику (99%). При цьому аналітики FranceAgriMer фіксували 65% посівів у доброму та відмінному стані (64% тижнем раніше; 62% в 2020 р).

Що стосується збирання ячменю у Франції, то до звітної дати польові роботи було завершено на 98% (+23% на тиждень), і ярого ячменю — виконано на 39% (+27% на тиждень). При цьому 74% посівів озимого ячменю оцінювалися в доброму і відмінному стані та 81% посівів ярого.

Крім цього, відзначимо, що аналітики FranceAgriMer оцінювали 90% посівів кукурудзи в доброму і відмінному стані, що відповідає показнику попереднього тижня та перевищує торішній рівень (77%).

Читати по темі: Стихійні лиха знищують посіви сільгоспкультур: ціни можуть бути рекордними

За даними моніторингу AHDB, завдяки високим температурам, які встановилися у Великобританії, і відсутності опадів аграрії країни змогли істотно збільшити темпи збирання зернових. Так, станом на 27 липня обмолочено 47% запланованих площ озимого ячменю (2% тижнем раніше).

Як уточнюється, темпи збирання все ще поступаються торішнім, коли на звітну дату 2020 р. зернові було зібрано з 55% площ, проте це вище за середньорічний показник останніх 5 років (41%). На основі показників врожайності зібраного зерна експерти прогнозують врожайність озимого ячменю в цьому році на рівні 6,6-7 т/га. Відзначимо, що середній показник останніх 5 років становить 6,8 т/га.

У той же час збирання озимого ріпаку в країні просувається повільними темпами — до кінця липня зібрано зернову лише з 9% площ від плану, що є мінімальним значенням з 2014 р. (в середньому за останні 5 років — 28%). Експерти очікують, що середня врожайність олійної становитиме 3-3,4 т/га, тоді як в середньому за останні 5 років — 3,3 т/га.