30 липня 2021, 18:00, Урожай

Фахівці відзначають низьку якість цьогорічних кавунів: названо ціни

Про це пише uhbdp.org.

«Плодоовочевий ринок України — це справжнє казино для аграріїв і торговців. Сезон 2021 видався неординарний через погодні умови. Холодна затяжна весна та дощовий початок літа внесли свої корективи на смуток виробникам багатьох культур», — йдеться у матеріалі.

Український споживач вже звик відкривати кавуновий сезон в кінці червня, але цього року «рулетка» продажу почала розкручуватися тільки після 15 липня, із запізненням на два тижні: з маленькою врожайністю на полях та низькою якістю товару. Через дощі у баштанних спостерігається низька концентрація цукру (Brix), а диня після дощів ще й погано лежить, тому поки за неї дають низьку ціну.

Читати по темі: У продажу з’явились перші кавуни відкритого ґрунту: аналіз ринку баштанних культур

«Механізм формування ціни відбувається за класичною схемою для нашого ринку кавуна. Оператори, які займають левову частку продажів, напередодні виходу на ринок масової пропозиції товару наситили свої точки товаром першої хвилі та будуть чекати на обвал цін. Саме тому такі чинники, як погодні умови, спекулятивні ігри монополістів, хаос в пропозиції та відсутність у аграріїв чіткого розуміння того, кому вони будуть продавати ягоду на цей раз, можуть зіграти злий жарт з багатьма виробниками та продавцями в цьому році», — наголошують фахівці.

Зазначається, що 18 липня кавун з поля продавали по 8 грн/кг, диню — по 10 грн/кг. А 20 липня ціна на кавун становила вже 6 грн. 50 коп., на диню — 4 грн. Станом на 27 липня ціна на кавун становить 4 грн. 50 коп., а на диню — 2-4 грн./кг.

Очікується, що обвал цін відбудеться наприкінці липня – в серпні, і такі цінові гойдалки будуть тривати до 20 серпня, коли планується вихід на ринок богарного (неполивного) кавуна, що також відбудеться із запізненням, адже виробники були вимушені пересівати культуру через рясні дощі.