30 липня 2021, 09:30, Урожай

Аналітики черговий раз підвищили прогноз урожаю в Україні на 2021/22 МР

Про це пише apk-inform.com.

Валовий збір пшениці в Україні поточного сезону оцінюється в 28,3 млн тонн (+14% до показника 2020/21 МР, +4% до червневої оцінки), ячменю — 8 млн тонн (+5%; +0,5%) і кукурудзи — 36,2 млн тонн (+22%; +2%).

«Прогноз виробництва зернових в Україні було збільшено на підставі високих показників урожайності ранніх зернових, згідно з оперативними даними з полів. Але не слід забувати про погодний фактор. Рясні зливи, які пройшли на території України, стримують збирання врожаю, а також викликали локальне вилягання посівів, що ускладнює процес збирання пшениці та ячменю і може призвести до збільшення втрат», — пояснила аналітик АПК-Інформ Вікторія Рожко.

За її словами, що стосується збільшення оцінки виробництва кукурудзи, то сформовані погодні умови та достатня кількість вологи в ґрунті сприяють зростанню та розвитку її посівів, і, можливо, в 2021 р. українським аграріям вдасться зібрати новий рекордний урожай.

Читати по темі: Фахівці USDA підвищили прогноз урожаю пшениці в Україні

При цьому, підкреслює фахівець, на сьогоднішній день поки складно оцінювати якісні характеристики зерна врожаю-2021. Адже, якщо на території України триватимуть зливи, то це може позначитися на якості зерна, а саме — на показниках вологості, вмісту білка та клейковини, а також викликати розвиток згубної мікрофлори.

«На даний момент є різна інформація щодо якості пшениці: деякі аграрії повідомляють про високу якість зерна нового врожаю, інші — про недостатній рівень клейковини зернової і вважають, що цього сезону буде більше фуражу, ніж продовольчої сировини. Тож робити якісь оцінки з даного питання поки зарано», — підсумувала аналітик АПК-Інформ.

Читати по темі: Надмірні дощі на Півдні України значно знизили якість зерна озимих культур