29 липня 2021, 15:30, Світ

Втрати врожаю винограду у Франції сягають 50%: наслідки погодних катаклізмів

Про це пише reuters.com.

«В цілому половина врожаю буде втрачена, — розповів Reuters заступник голови CIVC Максим Тубарт. — Хоча це і не повинно вплинути на пропозицію на ринку, бо ще в наявності запаси продукції попереднього врожаю».

Нагадаємо, проливні дощі обрушилися на Західну Європу в середині липня, спричинивши смертельні повені в Німеччині та Бельгії, викликаючи занепокоєння з приводу якісних та кількісних збитків ряду сільськогосподарських культур, включаючи зернові.

«Це жахливо, у нас випало занадто багато дощу саме в той час, коли нам потрібна була спекотна і суха погода», — сказав пан Тубарт.

Він підкреслив, що ушкодження грибком призводить до засихання винограду та листя. Деякі площі були спустошені повністю.

Читати по темі: Стихійні лиха знищують посіви сільгоспкультур: ціни можуть бути рекордними

«Втрата 20-25% на 35 тис. га — величезна. Старші покоління кажуть, що ніколи не бачили нічого подібного», — говорить пан Максим.

Зазначається, що сильний мороз протягом зими вже пошкодив 30% виробництва.

«Але ми досить спокійні, тому що у нас є резерв, а це означає, що врешті-решт це не повинно вплинути на кількість доступних пляшок напою», — сказав Тубарт.

Шампанське найчастіше являє собою суміш кількох урожаїв. Виноградарі можуть зберігати резерв виробництва минулих років, який можна використати у разі падіння виробництва або додаткового попиту, який не передбачався.

«Звичайно, ми розчаровані тим, що відбувається, але хороша новина полягає в тому, що це взагалі не вплине на економіку галузі. Клієнти знайдуть свої пляшки шампанського, і не буде сплеску цін», — резюмував пан Тубарт.