29 липня 2021, 12:30, Технології

Науковці скорегували геном цикорію, зробивши його негірким

Про це пише Food Ingredient First.

Метод CRISPR-Cas — редагування генома, внесення змін через маніпуляції з ДНК рослин. Так, вчені мають змогу корегувати деякі властивості, наприклад, смак, розмір, стійкість до хвороб і посухи, тощо. Це досить складний метод зміни якостей культур, але він швидший від звичайного схрещування і генетична модифікація (ГМО) не застосовується, так як нові ДНК не додаються.

У випадку з цикорієм науковці усунули чотири гени, відповідальні за гіркі речовини. Для цього взяли клітини з листа, обробили за допомогою технології CRISPR-Cas і знову виростили рослину в теплиці.

Читати по темі: Селекціонери з України розробляють безглютенові сорти пшениці та ячменю

«Технічно це було складно, але це спрацювало. Ми дізналися, які гени беруть участь в утворенні гірких речовин», — каже Катаріна Канкар, фахівець з рослин Університету Вагенінгена (WUR).

Дослідники також працюють над лініями цикорію, які менш чутливі до деградації інуліну (полісахарид), що відбувається природним чином при вирощуванні в осінній період.

«Кількість інуліну не є постійним фактором. Пік припадає на жовтень і листопад. Через холодніші погодні умови рослина швидше звертається до запасу інуліну. Новий варіант повинен бути менш чутливим до цього і, отже, матиме змогу доставити більше цієї речовини», — говорить Метью де Руд із компанії Sensus (виробник інуліну з Нідерландів, який також бере участь у проєкті).