28 липня 2021, 09:30, Урожай

Надмірні дощі на Півдні України значно знизили якість зерна озимих культур

Про це пише Голос України.

«В епоху «розвинутого соціалізму» зерна першого класу із вмістом більш як 28% клейковини та понад 14% білка на Херсонщині практично не отримували — адже використовували сорти пшениці із низьким генотипом. Другого класу було відсотків десять від урожаю, а панував третій клас і «вал», — розповідає Анатолій Влащук, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач відділу насінництва Інституту зрошуваного землеробства НААН України (Херсон).

За його словами, нині в Україні 60 млн тонн урожаю — далеко не межа. Зростання врожаїв свідчить: у країні помітно прогресують аграрні технології, успішно використовується досконаліша техніка та ефективніші засоби боротьби з бур’янами й шкідниками.

«Висновок простий: аби збирати якомога більше зерна першого-другого класу, треба більше вкладати коштів. Адже з нічого отримати щось неможливо. Підвищення класності пшениці потребує використання насіння сильних сортів і внесення азотних добрив у кількості 200-250 кг/га. А тонна цих добрив коштує нині 8-11 тис. грн. — говорить пан Анатолій.

Він підкреслює, що й за тонну потрібного насіння треба віддати 12-16 тис. грн, а не 9-10 тис., як за звичайне.

 «Не кожен господар може собі таке дозволити. От і отримуємо фуражне зерно замість продовольчого, хоча заслуговуємо кращого й можемо досягнути більшого», — резюмував науковець.

Читати по темі: Аграрії Херсонщини скаржаться на низьку якість зерна

«Нинішні жнива з їхньою аномальною вологістю на Херсонщині дошкульно вдарили саме по якості. Під тиском дощів колос полягає й проростає, і борошна з такого збіжжя не намолоти», — зазначають фахівці.

 

Експерти прогнозують, що продовольчого зерна з урожаю-2021 отримаємо лише третину від загальної кількості. Хоча деякі господарства, де скрупульозно дотримуються агротехнологій і не шкодують грошей на гарне насіння, зможуть похвалитися не такими вже й поганими результатами. З-поміж них, зокрема, і державне підприємство в селі Тавричанці Каховського району — дослідне господарство «Асканійське».

«Через надмірну вологість продовольчого зерна намолотимо менше, та воно в нас неодмінно буде. Рік на рік не випадає. Другого-третього класу збираємо 60-70% від загального обсягу, а першого класу — близько 10%. За моїми спостереженнями першокласне любить посушливе літо — що гірша врожайність, то вищий клас зерна в південному степу. Нині літо вологе, тож і якість зерна погіршилася», — ділиться спостереженнями головний агроном ДП ДГ «Асканійське», кандидат сільськогосподарських наук Віктор Нижеголенко.

Загалом, відзначають фахівці, якісного зерна на борошно власного виробництва Україні вистачить. Якщо, звісно, контролювати його вивезення за кордон.

Читати по темі: На Півдні України пройшли нищівні зливи, град і навіть два смерчі