27 липня 2021, 18:00, Урожай

Аграрії Черкащини можуть отримати рекордний урожай соняшнику, — прогноз

Про це розповіла агрометеоролог Ірина Дайнега, пише Суспільне.

За словами агронома Сергія Вовка, цього літа соняшник на полях у гарному стані. Хоча сіяли в області цю культуру пізніше на два тижні, адже земля після зимових морозів довго прогрівалася.

«Як правило, його сіють десь 15-20 квітня, а цього року це був початок травня. Відповідно, і збирати його почнуть пізніше», — розповів фахівець.

Достатня кількість вологи, тепла та відсутність шкідників — це все допоможе рослині дати максимальний урожай, додав пан Вовк. За його словами, цьогоріч насіння соняшнику планують зібрати вдвічі більше, ніж торік.

А от вартість культури агроном прогнозувати не береться.

«Думаю, ціна буде трохи нижчою, ніж минулого року, бо такого дефіциту насіння, який був, не очікується», — наголосив аграрій.

Читати по темі: Аграрії Черкащини зібрали понад 240 тис. тонн зерна нового врожаю

Торік через посуху врожайність була низько, говорить агрометеоролог Ірина Дайнега. За її словами, цього сезону помірні дощі, які підтримують вологу в ґрунті, та тепло — ідеальні, аби отримати хороший валовий збір соняшника.

Зі слів економістки Оксани Руденко, за таких умов соняшникова олія може подешевшати, але не більше ніж на 10%.

«Ціна, сподіваються, знизиться, але не до тієї, що була до цього. Переробники скуповують зерно, перероблюють його і формують собівартість цього продукту. Але ринкова ціна, яку маємо в магазині, далека від собівартості, бо на це впливають багато факторів, зокрема, транспортні затрати, логістика, затрати на добрива тощо», — зазначила фахівець.

Оксана Руденко додає, що в Україні ціни на продукти харчування не регулюються державою, тому виробники самостійно встановлюють вартість продукту.

Нагадаємо, на Черкащині проходить літ метеликів чортополохівки: названо методи боротьби.