27 липня 2021, 11:00, Україна

Фахівці НААН проаналізували стан сільгоспкультур в Україні: фази розвитку рослин

Про це інформує прес-служба НААН.

Проведене науковцями ДУ Інститут зернових культур обстеження посівів і визначення фазового стану у рослин кукурудзи свідчить, що за надраннього строку сівби у рослин гібридів кукурудзи ранньостиглої і середньоранньої груп проходить фаза «кінець молочної стиглості зерна», у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп — «налив зерна» та «утворення зерна» відповідно.

За оптимального строку сівби у рослин гібридів кукурудзи ранньостиглої і середньоранньої груп настала фаза «молочна стиглість зерна», у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп — «утворення зерна» та «початок утворення зерна» відповідно.

За пізнього строку сівби у рослин гібридів кукурудзи ранньостиглої і середньоранньої груп проходить фаза «початок наливу зерна», у середньостиглої і середньопізньої груп — «кінець запліднення» (приймочки на качанах ще не сохнуть).

У генеративному розвитку рослини кукурудзи (посіви до 10 травня) завершують стадію запліднення, яка пройшла за достатньо сприятливих погодних умов і забезпечила повноцінну озерненість качана. Цвітіння волоті ранньостиглих форм за раннього строку сівби розпочалося 20-25 червня, а фізіологічно активні приймочки на качанах рослин кукурудзи на сьогоднішній день продовжують функціонувати лише на середньопізніх гібридах з ФАО вище 400 за пізнього строку сівби.

 

Читати по темі: Фахівці НААН опублікували аналітичну довідку про агрометеорологічні умови в Україні

Оцінка морфобіологічного стану кукурудзи свідчить, що за надраннього строку сівби (середина другої декади квітня) рослини гібридів сформували висоту 231-320 см та мають по 10-15 зелених листків на рослині за площі асиміляційної поверхні 4863-8170 см²/росл., за оптимального строку (середина третьої декади квітня) — сформували висоту рослин 238-325 см та мають по 11-15 зелених листків за їх площі 5261-7953 см²/росл., за пізнього строку сівби (середина першої декади травня) — відповідно 234-323 см та 12-16 зелених листків на рослині за їх площі 5350–7782 см²/росл.

Спека до +35°С повертається в Україну: прогноз погоди на тиждень
Читати

Вегетаційний період 2021 р. переконливо довів обов’язковість використання у технології вирощування кукурудзи гербіцидів, оскільки у протилежному випадку, на посівах, де погодні або економічні чинники не дозволили їх застосувати, втрати врожаю зерна культури можуть становити 1,8-2,5 т/га.

На посівах соняшнику продовжується фази «бутонізація – цвітіння», висота рослин сягає 180 см, стан рослин переважно добрий.

У рослин гречки відмічаються фази «цвітіння – формування тригранного горішку», у проса — фази «викидання волоті – формування зернівок». Стан посівів переважно добрий. На деяких площах відмічається вилягання рослин.

У рослин сої завершується фаза «цвітіння» та починається — «формування бобів». Стан посівів переважно добрий.

У цукрових буряків відмічається інтенсивний ріст вегетативної маси та коренеплоду. Стан посівів задовільний та добрий.