21 липня 2021, 15:30, Урожай

Через перезволоженість ґрунту на Херсонщині масово гниє урожай

Про це інформує tsn.ua.

За словами аграріїв, десятки тонн урожаю овочів та фруктів згнили прямо на полях після затяжних дощів. Це неодмінно позначиться і на цінах.

«Багато дощів, через вологу гниє картопля, пропадає. 10% викидаєш, тому що вона гнила», — розповідає Сергій Серенченко, аграрій, що займається вирощуванням картоплі.

За його словами, цьогоріч навряд чи вдасться вийти навіть в нуль, про прибутки годі й говорити.

Зазначається, що Херсонська область залишилась без абрикосів. Також град завдав значної шкоди винограду, черешні та яблукам. Через проливні дощі аграрії не можуть прибрати з полів урожай зернових.

Читати по темі: Аграрії Херсонщини скаржаться на низьку якість зерна

Попри це, в Херсонській ОДА говорять, що для паніки приводу немає. Розраховують зібрати зернових і бобових не менш ніж в минулому році. Для тих підприємств, які зазнають збитків через негоду, розробили алгоритм оформлення форс-мажорних обставин.

«Що вони дають? В першу чергу, можна буде розраховувати, що будуть пролонговані і можна уникнути штрафних санкцій, пені перед постачальниками продукції, якщо є такі зобов'язання у аграрного підприємства. По-друге, в робочому порядку можна вирішити питання, що стосується або пролонгації, або по реструктуризації боргу, або за податковими зобов'язаннями. По-третє, відпрацювати питання за отриманими кредитами», — повідомила в. о. директора Департаменту розвитку сільського господарства Херсонської ОДА Маргарита Степанова.

У Херсонській області вже випала річна норма опадів, кажуть синоптики.

Нагадаємо, аграрії Херсонщини перетнули екватор жнив ранніх зернових культур.