16 липня 2021, 18:00, Урожай

Аграрії Херсонщини скаржаться на низьку якість зерна

Про це пише Суспільне.

У агрогосподарстві «СапфірАгро» Сергія Сорокунського залучено близько 2 тис. га під ярі й озимі ячмінь та пшеницю. Урожай зібрали на 500 га. Жнива почали вчасно, але важко працювати через дощі, які йдуть майже щодня, говорить аграрій. Поля та посіви чоловік оброблює восени та навесні селітрою, карбамідом та нітроамофоскою.

«Дощі пішли не тоді, коли треба, а пішли, коли вже не треба. Сіяли ми пшеницю в суху землю. Отримали дуже пізні сходи, багато насіння знищили шкідники, багато що пропало у землі та сходи були погані. А коли вже пішли дощі, то кількість насіння зійшла не та, що треба», — каже пан Сергій.

Читати по темі: Українські аграрії зібрали понад 5,5 млн тонн урожаю ранніх культур: аналітика

Часті дощі повимивали клейковину із зерна. Цього року урожай фуражний — 4 клас зерна. Сьогодні на ринку тонна такого коштує близько 6 тис. грн, а зерна продовольчого 2-3 сорту — 6300 грн, розповів Сергій Сорокунський.

«Дивлюся на це поле. Думав, тут буде другий клас зерна — третій, як у тому році. То на сьогодні перші машини поїхали, то це одна — четвертого, друга — третього. То до дощу. А після нього будуть гірші показники. Зерно до дощів було скловидне. А ось ця зернинка, бачите, яка жовтенька. Це вже погано, клейковина дощами змита. Цього року буде продовольчого зерна менше», — продовжує аграрій.

 

Засновник агрокомпанії «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко розповідає, що колос на полях має вологість у межах 14% вологості. Це як раз та межа, що допускається. Якби сьогодні було сонце, то було б 12-13 вологості.

Цьогорічний врожай зернових не тішить, говорить пан Кириченко, і все через дощові весну і літо. Вологість спричинила значну затримку у збиранні врожаю, а через це у полях псується зерно. Валерій Дутов — комбайнер, спробував розпочати роботу на цьому полі. Зробили обкос і на цьому роботу зупинили.

«Земля м’яка, комбайн провалюється і не виходить косити», — говорить комбайнер.

За словами аграрія, така ситуація за останні декілька днів на всіх полях.

Читати по темі: Аграрії Херсонщини втратили до третини врожаю картоплі: обвал цін

«Ось вони вчора були на іншому полі, за три кілометри звідси. Там не вийшло, переїхали на горох. Також не виходить. Приїхали сюди. Пробуємо. Ось обкоси зробили, а всередині вода. Ми ж вісімкою косити не можемо. Треба косити, як посіяно, — наголошує пан Леонід. — Не у строки зібрана пшениця — це втрата класності, кількості, а то й взагалі збиток. Оце зерно десь вже почало проростати. Ми розраховували, що буде 2-3 клас. Повинно було бути продовольче зерно. Воно вже не буде таким. Воно буде у межах фуражу — це 4 клас. Ми втрачаємо і тут за ціною», — розповідає він.

Поки зерно ще у полі, зарано говорити про якість і обсяги врожаю, говорить аграрій. Все буде залежати від примх погоди. Ставку робить на соняшник.

Департамент сільського господарства та зрошення Херсонської облдержадміністрації налаштований більш позитивно, ніж самі агровиробники. Виконувач обов’язків директора департаменту Марина Степанова говорить, що дощі посприяли високому врожаю ячменю, деякі господарства зібрали цю культуру від 5,5 до 6,0 т/га. Хоча, говорить, продовольчого зерна буде менше, ніж фуражного.