16 липня 2021, 12:40, Світ

Німеччина опинилась під водою: озвучено наслідки трагедії

Про це йдеться у матеріалах на BBC.com та Hromadske.ua.

«Села затоплені водою, завалені деревами, машини плавають по дорогах, а вулиці і поля перетворилися на ріки. Це одна з найгірших повеней, яка коли-небудь виникала в цій місцевості», — кажуть жителі Західної Німеччини.

Варто зазначити, що негода спіткала країни Бенілюксу, коли у розпалі жнива ранніх культур. Багато посівів просто змило, деякі площі підтопило. Райони, де дощі не знищили рослини, мають високу перезволоженість, через що загнати техніку на поля не вдасться, що також призведе до значного зниження якості зерна та урожайності в цілому.

Чимало людей опинилися у пастках на дахах своїх будинків. Багато хто й досі чекає на допомогу. За даними поліції Німеччини, багато людей зникли безвісти в землі Рейнланд-Пфальц після того, як річка Ар, що впадає в Рейн, вийшла з берегів та зруйнувала десятки будинків. Окрім того, негода зруйнувала будівлі в землі Північний Рейн-Вестфалія.

За інформацією Укрінформ, станом на ранок 16 липня 2021 р. в Західній Німеччині 1,3 тис. осіб вважаються зниклими безвісти, загинули щонайменше 58 осіб. У пунктах тимчасового розміщення перебувають понад 3,5 тис. осіб.

 

У сусідній Бельгії також кілька днів йшли сильні дощі, через які річки в регіоні Валлонія вийшли з берегів. Особливо постраждали провінції Льєж і Намюр: курортне місто Спа повністю затопило. У місті Шофонтен майже 1 800 людей змушені були евакуюватися.

Читати по темі: Підбито підсумки нищівних злив у Криму: втрати врожаю

«Ми рідко маємо справу з такими сильними повенями. Востаннє таке ставалося у 1988 році», — розповів радіо RTL мер міста Даніель Баклен.

У Нідерландах затопило містечко Валкенбург, що розташоване недалеко від німецького та бельгійського кордонів. Там евакуювали жителів деяких будинків та медзакладів.

 

Складно переоцінити масштаб трагедії. Для її ліквідації задіяні всі ресурси, навіть трактори, які б наразі мали їздити по полях. Ситуація з посівами також катастрофічна, прогнозувати втрати врожаю поки що фахівці навіть не беруться.

Через незвично сильні дощі цього тижня також зафіксували паводки на північному сході Франції. Там через негоду завалилися дерева, через що було перекрито десятки доріг. Пожежники евакуювали людей з будинків біля кордонів Франції з Люксембургом і Німеччиною та у районі річки Марне.

«Наразі точно не можна визначити масштаби збитків через негоду. Синоптики у Німеччині заявили, що дощі в західних регіонах країни за останню добу були «безпрецедентними», — повідомляється в ЗМІ.