16 липня 2021, 08:00, Урожай

Аграріям розповіли про перебіг жнив на Черкащині: озвучено прогноз урожаю-2021

Про це Суспільному повідомила начальниця відділу виробництва Департаменту агропромислового розвитку Валентина Сокирко.

У Червоній Слободі від ранку до вечора комбайн молотить озимий ячмінь. А першими на перевірку поля прилетіли лелеки. Аграрій Микола Дубина пояснив, що це до добра.

«У нас навіть цей рік прилетіла інспекція. Інспектують, чи добре ми збираємо зерно, чи ні. Це хороша ознака», — пожартував пан Микола.

Чоловік розповів, що відразу зібрали озиму пшеницю, а також поділився, в чому заключається успіх жнивної кампанії.

«Головне — правильно налаштований комбайн. Також за врожаєм треба слідкувати та просити Бога, щоб дав його. Потім потрібно вчасно його зібрати. Врожай — це той, що лежить вже в коморі», — наголошує аграрій.

Читати по темі: На Черкащині стартувала збиральна кампанія: названо урожайність озимого ячменю

Цього разу черкащанин зібрав 5 тонн пшениці та 4 тонни ячменю із гектару. Тоді, як минулого року, урожай був удвічі менший.

«Того року була засуха, а цьогоріч волога дала людям посіяти вчасно. І кукурудза, і все нормально стоїть. Через те, що є волога в землі. Зараз дощі проходять буквально раз на тиждень і це добре», — радіє пан Дубина.

 

За кермом комбайна брат аграрія — Василь. Чоловік поділився, що попри спеку, техніку не спиняють. Поспішають, поки серед колосків не виріс бур’ян.

«Воно забивається і змішується із зерном. Зерно тоді стає сирим від бур’янів. Тоді його треба сушити буде. Жарко, але треба працювати, треба зібрати врожай. Бо хліб усі хочуть їсти», — говорить пан Василь.

Також аграрії підкреслюють, що першою зібрали пшеницю та здали її на аналіз, який показав третій клас. Тож, стверджують брати, зерно ще треба дочистити.

Читати по темі: Аграріїв Черкащини попередили про літ кукурудзяного метелика і бавовникової совки

Начальниця відділу виробництва Департаменту агропромислового розвитку Валентина Сокирко повідомила, що озимої пшениці в області посіяли на 220 тис. га, озимого ячменю — 14 тис. га, озимого жита — 2 тис. га, озимого ріпаку — 15 тис. га.

Цього року жнивна кампанія почалася на два тижні пізніше, ніж у 2020-му.

«Минулого року була низька урожайність. Оскільки було посушливе становище, мало опадів, і ми мали урожайність біля 3,5-4,0 т/га. І отримали загальний вал зернових озимих тільки 800 тис. тонн. А на даний час вийде отримати 1 млн тонн», — з упевненістю заявила пані Валентина.

Також вона закликала аграріїв дотримуватися правил пожежної безпеки під час роботи на полях. Жнивна кампанія триватиме щонайменше місяць.