13 липня 2021, 14:00, Україна

Опубліковано детальний аналіз стану посівів сільгоспкультур в Україні

Про це інформує прес-служба НААН.

Такі явища необхідно враховувати при розробленні стратегії і тактики жнив, оскільки збирання полеглих посівів буде пов’язане з додатковими затратами як робочого часу, так і паливно-мастильних матеріалів.

На сьогодні озимі зернові культури знаходяться у фазах «молочно-воскова стиглість», у південних областях — «повна стиглість». Кількість зерен у колосі в середньому становить 22-58 шт., із них відсоток щуплих у межах 8-16 шт., маса 1000 зерен становить 46-65 г. Стан посівів добрий та задовільний. У зв’язку з погодними умовами деякі господарства південних областей призупинили збирання озимих культур.

У рослин ріпаку озимого закінчується фаза «утворення стручків» та розпочинається фаза «достигання насіння». Стан посівів переважно добрий.

Читати по темі: На Дніпропетровщині через зливи та град масово гинуть посіви сільгоспкультур

Рослини пшениці ярої залежно від термінів посіву та регіону знаходяться у фазах «цвітіння» та «молочна стиглість зерна». Густота стеблостою — 640-680 шт./м² , висота рослин — 95-102 см, довжина колоса — 10,5-13,0 см. Стан посівів добрий.

 

Рослини ячменю ярого знаходяться у фазах «колосіння – молочна – воскова стиглість», на окремих площах південних областей — «повна стиглість зерна». Густота стеблостою — 700-920 шт./м², висота рослин — 88-102 см. Стан посівів переважно задовільний та добрий.

У рослин вівса триває фаза «викидання волоті» та відмічається фаза «молочна стиглість зерна». У волоті сформувалося 10-43 повноцінних колосків, густота стеблостою — 500-900 шт./м². Стан посівів задовільний та добрий.

Місцями у західних та північних областях через значні зливи на посівах ячменю ярого та вівса відмічається вилягання рослин, в окремих районах Волинської області через засушливі умови –  пожовтіння листя нижнього ярусу.

Фахівці НААН підбили підсумки агрометеорологічних умов першої декади липня
Читати

У рослин кукурудзи надраннього строку сівби ранньостиглої і середньоранньої груп настала фаза «цвітіння волоті» (75% рослин), у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп — «початок цвітіння волоті» (10% рослин) та фаза «поява волоті» (100% рослин) відповідно. За оптимального строку сівби у рослин гібридів кукурудзи ранньостиглої і середньоранньої груп настали фази «цвітіння» і «початок цвітіння волоті» (50 і 10 % рослин), у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп — «поява волоті» (75% рослин) та «початок появи волоті» (10% рослин) відповідно. За пізнього строку сівби ранньостиглої і середньоранньої груп — фаза «початок появи волоті» (15 і 10 % рослин), у рослин гібридів середньостиглої і середньопізньої груп — «2–5 діб до появи волоті».

Необхідно зазначити, що за температури повітря вище 30℃ у рослин кукурудзи починає уповільнюватися фотосинтез, гальмуються ростові процеси і знижується активність приросту біомаси, а при температурі повітря 36℃ — фотосинтез зовсім припиняється. У деяких господарствах Дніпропетровської області на окремих посівах кукурудзи відмічено випадання граду, внаслідок чого була частково пошкоджена листкова поверхня рослин. У рослин кукурудзи продовжується критичний період за водоспоживанням (за 10-15 діб до фази «викидання волоті» — «молочна стиглість зерна»), коли рослини споживають близько 55-60% води від загального водоспоживання.

Читати по темі: Опубліковано аналітику фітосанітарного стану цукрових буряків та гороху

У рослин гречки відмічаються фази «поява суцвіть» та «цвітіння». У проса продовжується фаза «кущіння» та починається фаза «викидання волоті». Стан посівів переважно добрий.

У рослин гороху на більшості площ відмічаються фази «завершення цвітіння», у південних областях — «повна стиглість». На пізніх посівах триває фаза «формування бобів». Висота рослин становить 65-85 см, на одній рослини сформувалося від 5 до 8 бобів, які досягли у розмірі 1 см і більше.

У рослин сої відмічаються фази «цвітіння» та «початок утворення бобів», на пізніше засіяних площах триває фаза «листоутворення». Середня кількість рослин коливається у межах від 75 до 160 шт./м². Стан посівів переважно добрий.

На посівах соняшнику тривають фази «бутонізація» та «поява суцвіть», на окремих площах південних областей розпочалася фаза «цвітіння». Висота рослин у межах від 82 до 153 см. Стан рослин переважно добрий. На деяких площах південних областей спостерігається побиття листя градом, а у північних — денне в’янення рослин.

У цукрових буряків відмічаються фази «змикання рослин у рядках» та «закриття міжрядь». Стан посівів задовільний та добрий.