11 липня 2021, 13:00, Світ

Посіви сільгоспкультур у Канаді під загрозою знищення: надмірна спека та посуха

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами globalnews.ca.

«Урожай ріпаку Енді Кіна виглядає мальовничим, розливається жовтими квітами, які відповідають за утворення стручків цінного насіння. Але для очей Кіна це катастрофа», — йдеться у матеріалі.

Екстремальна спека та посуха прискорили розвиток рослин ріпаку, — розповідають аграрії, чиї поля знаходяться поблизу Маніту, провінція Манітоба. На площі 178 га, в результаті таких погодних умов, квітки з’явились всього за кілька тижнів, що зробило їх вразливими до осипання пелюсток у спеку, перш ніж вони дадуть стручки.

«У результаті посухи та надмірної спеки на нас може чекати найгірший розвиток подій, — коли ріпак досягне лише 20% врожаю рівня минулого року, — розповідає Енді Кін. — Мій ріпак висить на волосинці».

За словами агровиробника, минуло 33 роки з того часу, коли на його господарстві були такі посушливі умови.

Читати по темі: Синоптики прогнозують посуху в Казахстані: агрометеорологічні умови липня 2021 р.

Занепокоєння з приводу надмірного тепла призвело до того, що ф’ючерси на ріпак досягли нового максимуму. Підскочили і ф’ючерси на яру пшеницю до найвищих за останні вісім років показників.

«Умови для розвитку сільгоспкультур стрімко погіршуються, — заявив Брюс Бернет, директор відділу інформації про погоду в Glacier FarmMedia. — Загалом посіви ріпаку та пшениці у Канаді можуть бути на мільйони тонн меншими, ніж прогнозувалось раніше».

За словами іншого агронома — Дейка, у найкращому випадку врожайність культур розглядається на рівні 50% від минулорічних показників. Світ потроху починає переглядати плани на закупівлі канадської пшениці.

Згідно з інформацією різних джерел, надмірна спека та посушливі умови наразі завдають непоправної шкоди посівам і в деяких інших провінціях Канади, зокрема в Британській Колумбії.