8 липня 2021, 18:00, Україна

Опубліковано результати супутникового моніторингу стану агросфери України

Стан вологозабезпечення сільськогосподарських культур за показником запасів вологи в шарі грунту 0-100 см на 4 липня 2021 р. задовільний. Слід відмітити покращення стану вологозабезпеченості майже по всій території України, за виключенням Полтавської області і декількох північних регіонів, зокрема Київської, Чернігівської, Житомирської та Рівненської обл., де спостерігається незначне зменшення вологозапасів в метровому шарі грунту.

Таким чином можна говорити про аномальність вегетаційного періоду 2021 р. в порівняні з 2020 р., яка полягає в тому, що в зоні Степу спостерігаються навіть локальні ознаки перезволоження порівняно з 2020 р., що також підтверджується і за вегетаційним індексом стану рослинності VНI.

Читати по темі: Підбито підсумки агрометеорологічних умов червня 2021 р., — Метео Фарм

A в зоні Полісся і Лісостепу навпаки — спостерігаються ознаки посушливих явищ: індекс посухи за декаду SPI від помірного D1 до екстремального D3 в Полтавській та Кіровоградській обл., що негативно вплинуло на розвиток пізніх культур. Отже в порівняні з 2021 рік за умовами зволоження і температурним режимом є аномальним.

 

Стан рослинності

Що стосується стану рослинності, то на всій території України спостерігаються високі значення індексу NDVI в порівнянні з 2020 р. та середньо багаторічними значеннями, що вже має позитивний вплив на урожай ранніх зернових колосових культур.

Прояв пилової бурі на Лівобережній Україні 21-22 червня 2021 р.

На супутникових знімках Terra/Modis — true color image добре видно проходження пилової бурі вздовж русла Дніпра з південного сходу на північний захід, яка почалася з Калмицьких пустель. Також помітно зміщення пилової хмари на південь, так 21 червня пилова хмара проходить північніше Києва і 22 червня вона вже охоплює Київ. Також помітно розвиток пилової бурі в зоні лівобережного Полісся та північного  Лісостепу.

 

Читати по темі: Фахівці НААН підбили підсумки вологозабезпеченості сільгоспкультур в Україні

Наведена супутникова інформація свідчить про досить складний вегетаційний період 2021 р. Спостерігаються деградаційні процеси, в тому числі масштабні пилові бурі, надмірне випадання злив, що супроводжуються водною ерозією ґрунтів в агроландшафтах з високим рівнем розораності та насиченості сівозмін просапними культурами.

Масштаби негативної дії цих екстремальних явищ ще необхідно оцінити. Спостерігаються в традиційних регіонах прояву посушливих явищ ознаки локального перезволоження, а в зоні Полісся і Лісостепу навпаки — локальний прояв посушливих явищ. Разом з тим розвиток рослинності і формування урожайності сільськогосподарських культур знаходиться на кращому рівні ніж у 2020 р.

Для більш кращого розуміння впливу змін клімату на агросферу України доцільним є створення мережі тестових наземних полігонів, що дасть можливість більш точно аналізувати погодні аномалії та виконувати прогнозні оцінки.