5 липня 2021, 18:00, Україна

Підбито підсумки агрометеорологічних умов червня 2021 р., — Метео Фарм

Про це повідомляє прес-служба Метео Фарм.

Часом за добу випадала кількість опадів, яка перевищувала місячну норму. Такі зливові опади як стихійне лихо проносилося містами та селами утворюючи хаос та багатомільйонні збитки. Було зафіксовано локальне випадіння граду, що завдало значної шкоди господарствам. Природні катаклізми також відмічалися в Польщі, яку заливало дощами, та у Чехії, де пронісся торнадо. З кожним роком погода стає все більш непередбачуваною та небезпечною.

«Максимальна кількість опадів випала протягом першої та другої декади в найбільш посушливих регіонах, а саме: на Сході, Півдні, в Дніпровській, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях. За кількістю опадів тут було перевищено багаторічну норму. На решті території опади розподілились рівномірно», — розповідають фахівці Метео Фарм.

Цьогорічна кількість опадів по всій території країни перевищила показники 2019 року. Значення 2020 року було перевищено в Центральних, Східних та Південних областях, однак на Заході та Півночі цьогорічні значення поступилися торішнім. За місячними показниками гідротермічний коефіцієнт вказує на досить сприятливу ситуацію у зволоженні клімату.

Читати по темі: В Україну повертається спека, — тижневий прогноз погоди

 

Температурний режим виявився прохолоднішим за аналогічний період 2019 та 2020 рр. Але всупереч цьому середньодобова температура повітря на всій території України перевищила багаторічні норми на +1…+2°С.

Середньомісячна температура повітря в західних областях перебувала у межах +19…+20°С, на Півночі +20°С. В центральних областях +20…+21°С, найтепліше на Півдні та Сході тут середньомісячна температура досягла відмітки +21°С. Максимально температура підіймалась до +38°С на Сході, в Закарпатській та Запорізькій областях.

Аграрії розповіли, як вплинули на хід посівної-2021 постачальники насіння: чи був дефіцит
Читати

На решті території максимальні температури знаходились в межах +35…+37°С. Найбільша спека відмічалась протягом третьої декади 24-25 червня. Мінімально температура опускалась до +3°С в Житомирській, Сумській, Львівській, Закарпатській, Хмельницькій та Вінницькій областях. Мінімальні температурні показники зафіксовано на початку першої декади 1 червня.

Середньомісячна температура ґрунту в західних областях коливалась від +17 до +19°С, на Півночі +18…+19°С. В центральних областях +18…+20°С, на Сході +19…+20°С, на Півдні +20…+21°С. Мінімально температура ґрунту опускалась на Заході та Півночі й знаходилась в межах +6…+8°С, на решті території коливалась від +9 до +12°С.


Найнижчий рівень зволоження ґрунту 20%-21% відмічається в Чернігівській, Волинській, Рівненській, Хмельницькій та Херсонській областях. Найвищий рівень зволоження 24%-25% зафіксовано в Івано-Франківській та Дніпровській областях. На решті території даний показник коливався від 22% до 23%. Цьогорічні показники зволоження ґрунту на Сході, Півдні в Дніпровській, Полтавській та Черкаській областях перевищили значення за аналогічний період 2020 р.

Читати по темі: Україну знову заливатимуть потужні дощі з градом: штормове попередження

Вологість повітря на більшості території досягнула відмітки 65-69%. Найвище вологість повітря 70% відмічалась в Івано-Франківській та Чернівецькій областях, найнижчі значення 62-63% зафіксовано у Волинській, Рівненській та Закарпатській областях.

Середня швидкість вітру становила 3-4 м/с. Максимальна швидкість вітру 12-13 м/с відмічалася в Харківській, Запорізькій, Херсонській, Черкаській, Волинській та Рівненській областях, на решті території максимальна швидкість вітру знаходилась в межах 9-11 м/с. На Заході та Півдні переважав вітер південно – західного напрямку, на решті території південно – східного.

Протягом червня похмурою виявилася перша декада, а найбільше сонця отримали жителі України упродовж третьої декади. Загалом за весь місяць в північних, східних, південних та центральних областях панувало рівноправ’я між сонцем та хмарами. Лише на Заході сонце проявило себе більш активно.

Атмосферний тиск 758-762 мм.рт.ст.

Нагадаємо, фахівці НААН також опублікували аналітику агрометеорологічних умов червня 2021 р.