5 липня 2021, 17:00, Технології

Аграріям розповіли про особливості вирощування саджанців лохини

Про це пише Суспільне.

«Щоб виростити якісний матеріал, ви маєте вирощувати ініціальні рослини в чистих умовах, контрольованих, де немає контакту зі шкідниками», — розповідає директор розсадника ТОВ «Долина Агро» Олег Базюк.

За його словами, на вирощення саджанців потрібно 3-4 роки.

«Береться рослина, яка є вільна від вірусів, вона чиста. З неї береться брунька, вона стерилізується. Потім із бруньки в стерильних умовах, під ламінарними шафами, в потоці стерильного повітря, виймається ростовий центр і садиться у пробірку. Рослина, маленький зачаток, росте спочатку в пробірці. Коли він розрісся, його пересаджують в більші контейнери», — розповідає Олег Базюк.

Коли пагони вкорінюються, рослину пересаджують у ґрунт. До висадки в полі саджанець вирощують у теплицях.

«Якщо рослина здорова — вона прекрасно адаптується, приживається», — наголошує директор розсадника.

Читати по темі: Названо найурожайніший та найсмачніший сорт лохини, — досвід агрокомпанії

Лабораторія у Долині працює з 2012 року. 80 % виробництва — саджанці лохини. Як розповів Олег Базюк, компанія входить до міжнародного консорціуму із виведення нових сортів лохини.

«До консорціуму входять шотландці, голландці, австралійці, аргентинці, португальці. Роботи ведуться в інституті Джеймса Хаттона. Ми маємо досить-таки позитивні результати», — говорить Олег Базюк.

За його словами, зараз компанія отримала ліцензію на підщепи черешні та сливи: «Німецька спілка розсадників дала нам це право, єдиним в Україні. Це вартувало нам дуже великих зусиль».

Як розповів Олег Базюк, надалі планують розвивати свою лабораторію.

«Ми будемо мати свої сорти, тому потужності лабораторії будуть збільшуватися. Це наш такий пілотний проєкт, де ми будемо пропонувати добрі сорти, добру якість рослин. Так, щоб наші аграрії буди задоволені», — резюмував директор.

Нагадаємо, нідерландські аграрії використовують сонячні панелі для стабілізації виробництва лохини.