2 липня 2021, 14:00, Урожай

На Миколаївщині стартували жнива: як вплинули дощі на посіви

Про це пише Суспільне.

За словами головного спеціаліста відділу агропромислового виробництва департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимира Афанасьєва, у 2021 році через дощ врожай почали збирати на тиждень пізніше. Зазвичай початок збирання стартує 15 червня.

На полі аграрія Руслана Нероди, що в селі Петрово-Солониха, збирали ячмінь. Із 60 га обробили 30. Зібрано приблизно 120 тонн зерна.

Загалом Руслан Нерода обробляє 1,2 тис. га землі. Здебільшого сіє зернові культури. З його слів, врожай у 2021 році відрізняється від минулорічного.

«Ми цього року збираємо кращий врожай, ніж минулого. Десь на 10-15 ц ячменю, але, що стосується пшениці, то я вважаю, що це буде не менш ніж в два рази більше врожай, ніж минулого року», — говорить Руслан Нерода.

За словами аграрія, часті дощі, що випадали в червні, на врожай ячменю значно не вплинули.

Читати по темі: Деякі господарства на Півдні Україні розпочали збирання озимих зернових культур

«Хвороби в теплому і вологому середовищі розвиваються набагато краще і швидше. У нас були рясні дощі, але не такі, що зносили все, не такі, що вимивали. Тобто є цілі ярі, такі великі від злив. У нас все нормально з цим, все стоїть добре, нічого не лягло», — розповів пан Руслан.

Про те, що врожай не зазнав значних збитків через зливи, говорить і провідний синоптик Миколаївського обласного гідрометцентру Роман Мурмило.

«Переважно збитки були через локальне випадіння граду», — заявляє синоптик.

Зі слів Володимира Афанасьєва, через зливи спостерігається полеглість окремих ділянок колосових культур та активний розвиток грибкових захворювань. На обстежених посівах озимої пшениці септоріоз повсюдно уразив 30-65% рослин.

Станом на 30 червня, площа збирання ранніх зернових та зернобобових культур і ріпаку становить 865,2 тис. га, зернових — 802,1 тис. га, пшениці — 476,8 тис. га, ячменю — 306,7 тис. га, озимого ячменю — 15,9 тис. га.

У Миколаївській області перші комбайни для збору врожаю на поле вийшли 22 червня в колишньому Снігурівському районі.