1 липня 2021, 09:00, Україна

Верховна Рада розгляне альтернативний податковий закон, — аграрний комітет

Про це інформує AgroPolit.com.

За словами секретаря комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського, аграрні депутати не підтримують дискримінаційні норми для АПК, закладені в 5600 і, натомість, пропонують альтернативний проєкт 5600-4 (із пропозиціями, викладеними в проєктах 5600-2 і 5600-6) без дискримінаційних положень, передбачених основним.

Як стверджує пан Чайківський, серед мінусів законопроєкту 5600 аграрії виділяють наступні:

  • встановлюється мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) в рік з 1 га с/г землі, що у власності чи користуванні, в розмірі 5% від нормативної грошової оцінки (НГО), що перевищує середні по Україні показники суми сплачених податків легальних с/г виробників (до 4% НГО);
  • встановлюється пільга для фіз. осіб, в яких менше 0,5 га с/г землі. Але норма виписана таким чином, що якщо у фіз. особи більше 0,5 га, то з розрахунку МПЗ 0,5 га не віднімається. Наприклад, якщо в фізичної особи 0,51 га, то МПЗ застосовується до усіх 0,51 га, а не до 0,01 га;
  • в енергетичній сфері скасування пільг з акцизного податку для «зеленої» електричної енергії протиставляє Україну Зеленому курсу Європи та відштовхує інвесторів через невизначений тариф на електроенергію;
  • законопроєкт 5600 містить ряд ініціатив, які дискримінують платників податків по відношенню до контролюючого органу. Наприклад, документом передбачено виключення птахівників з 4 групи платників податків.

Як заявив Іван Чайківський, птахівництво — це частина агросектору України, тому ініціатива законотворців виключити з рядів платників єдиного податку 4 групи птахівників, — нікому не зрозуміла.

 

«Птахівництво — це галузь, яка ще тільки розвивається та по суті своєї діяльності є частиною агросектору. Зміна оподаткування для цієї діяльності — це чергова підніжка з боку держави. Переконаний, не можна всіх рівняти по якомусь одному представнику. Тому принциповою позицією є — залишити птахівників в існуючій системі оподаткування», — заявив Чайківський.

На його думку, питання з оподаткуванням можна вирішити досить просто: запровадити єдиний податок на 1 га сільськогосподарської землі. Законопроєктом 5600 уряд вкотре пробує збільшити/перерозподілити/навантажити когось на додаткові податки.

Читати по темі: Законопроєкт №5600 дискримінує агровиробників, — думка

«Стосується це і сільгосптоваровиробників. Хоча самі аграрії вже роками відстоюють просту позицію: запровадьте податок на 1 га з фіксованою сумою сплати і це полегшить життя та обрахунок як громадам, так і самим агровиробникам», — впевнений Іван Чайківський.

У свою чергу, альтернативний законопроєкт №5600-4 пропонує наступне:

  • встановити МПЗ в розмірі 4% від НГО. Для ФОП — платників єдиного податку четвертої групи (сімейні фермерські господарства до 2 га) — 2% НГО;
  • звільнити від МПЗ 0,5 га, які перебувають в користуванні будь-якої фізичної особи;
  • акциз на енергетику з відновлювальних джерел не вводиться. Пропонується дозволити виробникам «зеленої» електроенергії виключати з прибутку нараховані, але не отримані кошти за поставку електроенергії, до моменту їх фактичної оплати.

У проєкті 5600-4, на відміну від 5600, пропонується вирівнювання податкового навантаження для всіх землекористувачів, а не його підвищення, як це запропоновано в основній редакції 5600. До того ж, альтернативним законопроєктом перекриваються шляхи до маніпуляцій при розрахунку та адмініструванні МПЗ та прибираються можливості для тиску на бізнес з боку фіскальних органів.