1 липня 2021, 14:00, Насіння

Аграрії розповіли, як вплинули на хід посівної-2021 постачальники насіння: чи був дефіцит

Про це йдеться у матеріалі «Посівна-2021 у цифрах».

Майже щороку останнім часом ще задовго до початку весняної посівної починає заходити мова про дефіцит насіння від великих насіннєвих компаній та неможливість придбати потрібні гібриди через відсутність необхідної кількості насіння. Тому більшість агровиробників, як великих холдингів, так і фермерів із різним розміром зембанку, надають перевагу закупівлі насіння заздалегідь. Наприклад, замовляють потрібні гібриди ще з осені чи на початку зими, вносячи передоплату на свої замовлення. Частково це вирішує і проблему дефіциту, і проблему пізніх поставок.

«В МХП глобальних проблем із постачанням насіння не було. Несуттєві виключення були, як і кожного року. Всі партії насіння проходили перевірку на схожість, енергію та холодовий стрес», — зауважив Віктор Марценюк, керівник агрономічної служби МХП.

У деяких інших великих компаніях також повідомили, що значних проблем, які б могли вплинути на терміни та хід посівної, із постачанням насіння не мали.

Читати по темі: Опубліковано аналітику посівної-2021: досвід агрокомпаній

«Проблеми були, але незначні, з компаніями Monsanto та Corteva, проте на проведення посівної кампанії вони не вплинули. Були заміни насіння, але не тому, що постачальники «не те привезли», а тому, що нас не влаштувала маса 1000 насінин та деякі інші якісні показники, тож звернулися за заміною», — відповіли на наш запит в одній такій компанії.

 

У іншій же повідомили, що через систематичні затримки з постачанням вже передплаченого посівного матеріалу та його низьку якість вже два роки як відмовилися сіяти насіння виробництва Corteva.

«На частину вже передплаченого насіння кукурудзи у Corteva Agriscience нам запропонували заміну на гібриди з аналогічним ФАО, але врожаю 2019 року. Оскільки ми не працюємо з насінням виробництва минулих років, відмовились від заміни і придбали гібриди іншого виробника», — розповів агроном ще одного агропідприємства.

Аграрії з різних регіонів кажуть, що цьогоріч мали багато випадків пізнього завезення придбаного насіння до господарств. І якби не холодна погода та дощі, які розтягнули посівну у часі, такі пізні поставки вплинули б на хід робіт.

Читати по темі: Фахівець одного з найбільших агрохолдингів України розповів, як відбувалась підготовка до сезону 2021

«Цьогоріч замовили одну партію від Brevant кукурудзи П8723, яка прийшла в дуже пізній термін, тобто були протерміновані умови угоди. Партію ми отримали, коли вже розпочали посівну. Інформацію про затримки отримували суперечливу, наприклад, що дистриб'ютор не зміг вчасно відвантажити насіння, хоча з ними ми працюємо не перший рік і завжди були на зв'язку, тож ймовірно, якби насіння було в них, то проблем би не виникло. За контрактом 1 квітня ми хочемо мати насіння, адже ми його протруюємо додатково протягом 2-ох тижнів. Насіння, що отримали, було якісне згідно з сертифікацією. Оскільки пізно розпочали посівну, адже було холодно, то затримка з поставкою насіння не була такою відчутною, але якби умови склались по-іншому, то були б певні технологічні незручності. Хоч і все закінчилось без пригод, але сама ситуація негативна», — підсумував агроном підприємства з Рівненщини.

Окрім того, деякі з опитаних аграріїв розповіли, що мали проблеми із вчасним придбанням деяких популярних гібридів від великих виробників насіння, зокрема, компаній Syngenta та Monsanto. Проте, зазначають вони, такі проблеми виникають практично щороку, адже саме популярні гібриди викупляють у першу чергу. Дрібні фермери розповіли, що проблема з купівлею насіння зовсім в іншому: невелику партію придбати не завжди просто і дуже часто саме дрібним агровиробникам продають підроблене насіння.

Та незважаючи на подібні негаразди, аграрії України все ж провели посівну і тепер залишається тільки сподіватися, що погода цього року дозволить отримати очікувані врожаї.