1 липня 2021, 12:30, Світ

Іспанські науковці розробили альтернативу ЗЗР з відходів пивоваріння

Про це пише AgroTimes.ua з посиланням на Intelligent Living.

Коли цукор витягується з ячменю в процесі комерційного пивоваріння, утворюється побічний продукт — пивна дробина. Також після екстракції олії із зібраних рослин ріпаку залишається твердий побічний продукт, відомий як ріпаковий шрот.

Відтак іспанські вчені скомбінували пивну дробину з ріпаковим шротом і свіжим коров’ячим гноєм і внесли цю суміш у грунт, де раніше сільгоспкультурам шкодили нематоди Meloidogyne incognita — черв’яки, що відкладають яйця в коренях рослин, знижуючи здатність коренів засвоювати поживні речовини. І навіть після хімічної фумігації найбільш стійкі паразити вижили.

Читати по темі: Водорості з Азовського моря можуть бути використані як добрива: розробка студентки

Натомість після внесення створеної іспанськими вченими суміші в грунт ураженість рослин нематодами була істотно нижчою, ніж на необробленому грунті. Крім того, врожайність культур на обробленому ґрунті була вищою на 15%.

Цей ефект був викликаний в першу чергу високим вмістом азоту в суміші, що посилює активність корисних мікробів у ґрунті, знищуючи нематод. Крім того, він розщеплює органічні речовини, такі як гній, що дозволяє більш ефективно використовувати їх в якості добрива.