1 липня 2021, 11:00, Україна

Відновлення зрошувальної системи в Україні принесе близько 8,8 млрд грн на рік

Про це свідчать результати аудиту ефективності виконання заходів Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну р. Дніпро на період до 2021 року, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Зазначається, що на забезпечення розвитку меліорації земель у рамках реалізації зазначеної програми протягом 2013-2020 років за рахунок усіх джерел фінансування було витрачено понад 23 млрд грн.

«Забезпечено отримання врожаїв сільгоспкультур на площі 23,9 тис. га (або в середньому 3 тис. га щорічно), що становить 98,4% від запланованого рівня. У той самий час реконструкцію інженерної інфраструктури зрошувальних систем виконано лише на 13% планової площі, побудовано та реконструйовано системи крапельного зрошення на площі 43,1%, придбано 12% поливної техніки, проведено реконструкцію інженерної інфраструктури осушувальних систем на 27% площі», – відзвітували представники відомства.

Також, аудит встановив, що необхідна кількість дощувальних машин для обслуговування зрошувальних земель у південному регіоні України забезпечена лише на 43,4%. Працює тільки 46,9% наявних насосних станцій, які зношені на 84%.

Читати по темі: Фрегат допоможе аграріям Півдня побороти негативні наслідки глобального потепління

Варто відзначити, що фактично площа, що обслуговується меліоративними системами, становить лише 29% зрошуваних земель. Для забезпечення бездефіцитного річного водного балансу постійного зрошення при вирощуванні польових культур потребують 18,7 млн га (60%) орних земель України, а 4,8 млн га (15%) — періодичного.

«Неналежний розвиток меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних і осушених угідь, а також управління водними ресурсами обумовлюють зростання дефіциту сільгосппродукції на внутрішньому ринку України, виникнення імпортозалежності, втрату позицій на зовнішніх аграрних ринках. Як наслідок — зниження рівня ВВП країни та загроза продовольчій безпеці держави», — повідомили в Рахунковій палаті.