1 липня 2021, 07:30, Україна

В Україні офіційно запущено ринок землі, — набрав чинності закон №552-IX

Про це пише SuperAgronom.com.

31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Дата набуття чинності цього законопроєкту — 1 липня 2021 р.

Запуск ринку землі означає, що від сьогодні українці (фізичні особи) мають право придбати землю та стати її власником. Юридичні ж особи отримають це право лише з 2024 року.

Читати по темі: У Мінюсті нагадали про необхідність сплати податків при відчуженні земельних ділянок

Варто відзначити, що комунальні та державні землі продавати не дозволяється. Державні землі передають у розпорядження громад і вони зможуть лише здавати їх в оренду, але не продавати. Це стосується і тих земель, які залишаться у держави.

Також встановлено граничні розміри володіння землею: для фізичних осіб — до 100 га, для юридичних осіб (з 2024 року) — 10 тис. га.

Детально ознайомитись з нормами закону №552-IX можна на сторінці AgroPolit.com за посиланням.

Що передувало відкриттю ринку землі

24 травня на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля» президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194.

Читати по темі: Українці не будуть відразу продавати землю, а збережуть її як депозит, — Роман Лещенко

24 червня, президент України Володимир Зеленський підписав Закон України №2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони».

Нагадаємо, стало відомо, хто буде головним гравцем в агросфері України після запуску ринку землі.