30 червня 2021, 18:00, Урожай

Озвучено прогноз урожайності пшениці на Кіровоградщині, — аналітика

Про це пише Суспільне.

За словами пані Бураги, в Кіровоградській області зернові культури вирощують 3 тис. господарств. У 2020 році зібрали 1 млн 135 тис. тонн пшениці. Збільшення врожайності на 25% прогнозує через сприятливі погодні умови.

Попри це, директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка сказав, що збільшення кількості опадів може вплинути на врожай як позитивно, так і негативно.

«За півтора місяця випала потрійна від середніх показників норма опадів: в червні має випадати 65 мм, та вже до 17 червня випало 102 мм. В травні — при середньому значенні у 48 мм випало 86-100 мм. Таким чином, з одного боку, маємо кореляцію позитивну: чим більше опадів, тим більше продуктивність культур. З іншого боку — це може бути загрозою для практичного формування і збирання гарного врожаю, якщо посіви не оброблені від хвороб та шкідників», — наголошує пан Семеняка.

Читати по темі: Озвучено прогноз урожайності сільгоспкультур на Запоріжчині

Варто також відзначити, що частину посів пошкодив град, через опади розвинулись хвороби.

Агроном агрофірми, яка вирощує озимі пшеницю та ячмінь у Кропивницькому районі, Ольга Жовтенко показала посіви, пошкоджені градом.

«Пошкодило нам декілька полів: трохи соняшника пошкодило, трохи пшениці і ячмінь. Втрати ми не підраховували, але бачимо, що колосок став наполовину менший. Це вплине на очікувану врожайність. Дуже шкода. Зерно залишиться лежати на землі», — говорить пані Ольга.

За її словами, попри град, погода цьогоріч більш сприятлива для врожаю, ніж торік. Та велика кількість опадів призвела до розвитку хвороб на всіх посіяних культурах.

«Є на колоску вражені фузаріозом зернинки. Та сподіваємося зібрати достойний урожай. Минулого року врожайність була трохи більше 3 т/га, цього року плануємо зібрати більше — може й близько 5 тонн», — резюмувала спеціалістка.