30 червня 2021, 15:30, Посівна

Опубліковано аналітику посівної-2021: досвід агрокомпаній

Про це йдеться у матеріалі «Посівна-2021 у цифрах».

Посівна сезону 2021 була незвичною: дощі — те, що чекали аграрії протягом попередніх років, цьогоріч подекуди були зовсім небажаним погодним явищем. Тож SuperAgronom.com проаналізував ситуацію з сівбою основних сільськогосподарських культур.

Особливості посівної у господарствах

Віктор Марценюк, керівник агрономічного відділу МХП розповів, що у компанії посівна нинішнього сезону, що тривала з 10 квітня по 10 травня, була довшою, ніж минулорічна, яку в компанії провели за 20 днів. Цьогоріч 90-95% площ там засіяли за місяць, винятком стали невеликі масиви у крайніх точках Сумщини та Львівщини, де не змогли вчасно завершити роботи через вологий ґрунт та рясні дощі. У період 10.04-10.05 у компанії паралельно сіяли кукурудзу та соняшник, а з 20.04 — сою. Цього року ґрунт був не повністю дозрілий, що в подальшому впливало і на темпи, і на якість посівної.

«50 тис. га відведені у нас під ярі культури: 37 тис. га під кукурудзу та 13 тис. га під соняшник. Протягом посівної кампанії не виникало проблем з технікою, сівбою, лише з квітневими та травневими дощами, що не дають можливості закінчити максимально ефективно сівбу. За день завдяки посівним потужностям технічного парку ми могли засівати 4-5 тис. га в день», — зауважив Тарас Корнієнко, заступник головного агронома у агрогрупі «Агрейн».

Читати по темі: Посівна 2021 в МХП: особливості та перспективи

Посівну цього року завершили у першій декаді травня і в холдингу A.G.R. Group, щоправда, подекуди ще досівали сою у другій декаді.

«Насправді від цієї весни я очікував гірших результатів, але завдяки спрацьованій команді, де кожен знає свій фронт робіт, нам вдалося вкластися в оптимальні терміни сівби. Погодні умови власне сівбі не завадили, вони завадили скоріше весняному обробітку ґрунту, через дощі ми отримали змогу зайти в поле пізніше, ніж зазвичай, тому це вже вийшов передпосівний обробіток», — каже Олександр Аракелян, головний агроном холдингу A.G.R. Group, яким керує Місак Хідірян.

Анатолій Гучук, агроном ТОВ «Дружба», що на Волині підсумував, що відновлення весняної вегетації розпочалось пізніше, довго сніг лежав і були приморозки.

Детальніше розгляд посівної по кожній культурі читайте у матеріалі «Посівна-2021 у цифрах» на SuperAgronom.com.