30 червня 2021, 11:00, Урожай

Озвучено прогноз урожайності сільгоспкультур на Запоріжчині

Про це пише Суспільне.

За словами Олександра Ясинецького, з березня випало понад 200 мм опадів, і через це полягло 15 тис. га пшениці та ячменю. Підняти посіви можна за допомогою спеціальної техніки, але якість цього зерна буде гірша, і втрат врожайності на 20-30% аграріям не уникнути.

«Я вважаю, що продовольчого зерна у нас буде достатньо для того, щоб забезпечити хлібопекарську галузь продовольчим зерном. До речі для забезпечення продовольчим зерном нашій області потрібно в межах 230-240 тис. тонн продовольчого зерна. Виробляє наша область взагалі пшениці близько 2 млн 400 тис. тонн. Якщо із того виробництва буде половина — це в декілька раз буде більше, ніж нам потрібно», — каже директор департаменту.

Читати по темі: Фахівці НААН проаналізували стан посівів озимих та ярих культур

Пан Ясинецький додає, що Запорізька область посідає перше місце серед регіонів України за обсягами посівів озимої пшениці — 660 тис. га. Всього ж в області зерновими культурами засіяно 1 млн 6 тис. га землі.

«В середньому по області торік урожайність становила 3,1 т/га. В цьому році ми за прогнозами очікуємо приблизно таку ж урожайність. З урахуванням тих площ, які у нас на сьогодні є, з перебільшенням площ посіву над минулорічними, валове виробництво зерна в межах торішнього в нас буде отримано», — каже Олександр Ясинецький.