25 червня 2021, 09:30, Урожай

Одещина розпочала підготовку до жнив-2021, — звіт обласної адміністрації

Про це розповіла директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА Алла Стоянова, інформує прес-служба адміністрації.

Площа збирання ранніх зернових та зернобобових культур і ріпаку в 2021 році становить 1,41 млн га, в тому числі: озимої пшениці та тритикале 570,2 тис. га, озимого ячменю 265,1 тис. га, жита 0,9 тис. га, ярого ячменю 46,5 тис. га, гороху 21 тис. га, вівса 1,8 тис. га, ярої пшениці 4 тис. га. Окрім того, на площі 131,9 тис. га належить зібрати озимий та ярий ріпак.

«Цьогорічні жнива мають свої особливості та специфіку, які необхідно враховувати при їх проведенні. Перш за все — 465 тис. га із одного мільйона або майже 45% посівів займають озимий та ярий ячмінь, горох і ріпак. Це — культури, які після дозрівання необхідно збирати швидко, буквально за 2-3 дні, інакше втрати врожаю зростають катастрофічно. Така особливість цих культур і це треба враховувати в роботі» — відзначила Алла Стоянова.

Читати по темі: Деякі господарства на Півдні Україні розпочали збирання озимих зернових культур

Для збору урожаю у аграріїв Одещини підготовано 3,3 тис. одиниць комбайнів, чого недостатньо. Через це доведеться залучати більше 1 тис. додаткових агрегатів з інших регіонів України.

«Для проведення збиральних робіт необхідно 28,6 тис. тонн дизельного пального та 7,6 тис. тонн бензину. На даний час у аграріїв є в наявності 20,0 тис. тонн дизельного пального, що становить 70% до потреби, та 4,1 тис. тонн бензину, або 53% до потреби» — додала директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА.

Фахівці розповіли, коли в Причорноморському регіоні розпочнуться жнива
Читати

На Одещині посіяно майже 120 тис. га насінницьких посівів, в тому числі біля 100 тис. га озимих культур. Потреба в насінні становить 170 тис. тонн, з них озимих культур 135 тис. тонн. Одеська область традиційно забезпечує свої потреби в насінні зернових колосових культур за рахунок власних ресурсів, при цьому близько 30 тис. тонн насіння реалізується за межі регіону та держави.

«Урожай ранніх зернових і зернобобових культур в цьому році в нашій області вирощено, тепер завдання наших аграріїв його оперативно і без втрат зібрати. В цьогорічний урожай вкладено чимало зусиль та коштів. Чітко організувавши і провівши збиральний процес агровиробники зможуть зберегти до зернини все вирощене та покращити фінансово-економічну ситуацію у своїх господарствах» — відзначив голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.