23 червня 2021, 17:00, Україна

Українці не будуть відразу продавати землю, а збережуть її як депозит, — Роман Лещенко

Таку думку висловив міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко в інтерв’ю Latifundist.com, пише Kurkul.com.

За словами міністра, земля це актив який:

  • стабільно приносить дохід;
  • кожен рік вартість активу росте;
  • в будь-який момент можна працювати, господарювати на цій землі.

«І я не вірю в історію про те, що люди будуть в чергах стояти, продавати землю і так далі. Мало того, всі знають, що українська земля недооцінена. Польща кожного року росте в ціноутворенні на 7-8-10%. Тобто ціна продовжує рости. І більшість людей розуміє, що земля через 5 років, після запуску ринку — буде очевидно коштувати на кілька десятків відсотків більше, ніж зараз», — зазначив Роман Лещенко.

Читати по темі: Ринок землі дозволить аграріям повноцінно інвестувати у власний бізнес

На його думку, у нас консервативна польська модель земельної реформи, 15-річної давнини.

«Як Польща 15 років тому починала земельну реформу — і ми зараз на такому будемо етапі», — додав міністр.

Проте, за його словами, модель ринку землі в Україні буде особлива. Мають бути і великі, і середні, і малі компанії. При цьому, найбільші будуть кредитувати менших, допомагати їм. Україні потрібно підтримувати середній клас аграріїв.

«Це той локомотив, який реально буде рухати країну. Вони сьогодні найбільш ефективні з точки зору робочих місць на гектар землі. І при всій повазі до холдингів, до їхньої ефективності — ну не може холдинг розвивати сільські території так, як розвиває малий та середній», — підсумував міністр.