23 червня 2021, 14:00, Урожай

Аграрії Черкащини очікують рекордний урожай соняшника: аналітика посівних площ

Про це на свій сторінці у Facebook написав голова Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

«Незважаючи на більш пізні, ніж останніми роками, строки сівби, зумовлені загальною затримкою початку весняної посівної кампанії, погода відстрочила дефіцит опадів, високі температури та суховійні явища. Натомість, подарувала незвичну для останніх років прохолоду та періодичні дощі, які на достатньому та оптимальному рівні підтримували вологозапаси грунту», — стверджує пан Віталій.

Так, середня температура у травні – першій половині червня була на 1-2℃ нижчою від норми, максимальна температура не перевищувала 26-28℃. Останні заморозки спостерігалися 10-11 травня, їх інтенсивність становила 1-4℃ і шкоди для сходів не представляла. Кількість опадів становила від 1 до 2 норм.

«Запаси продуктивної вологи в орному шарі з початку вегетації становили 25-40 мм і більше, в метровому — 140-180 мм — найвищі за останні роки», — наголосив метеоролог.

Читати по темі: Урожай зернових та олійних в агросезоні-2021 може сягнути 96,2 млн тонн, — УЗА

Такі агрометеорологічні умови сприяли появі дружніх сходів, були цілком задовільними для періоду листоутворення та сприяли формуванню потужної кореневої системи у соняшнику. Саме вона дозволятиме рослинам використовувати вологу з глибоких шарів в посушливі періоди, підкреслює фахівець.

«На окремих площах спостерігалися й значні дощі у супроводі граду та шквалів. Тож локально цілком можливе й замулення, пошкодження та навіть змив посівів. Проте, в масштабах області таких площ небагато», — підкреслив Віталій Постригань.

За спостереженнями агрометеорологів області, наразі на посівах соняшнику триває листоутворення, подекуди сформувалися суцвіття. стан посівів добрий. Недобір ефективного тепла вище +5℃, в порівняні з нормою, становить 80-120℃, що не являється критичним для нормального розвитку посівів. Тим більше, що на старті перший період спеки, проте не тривалий, — пише метеоролог. За прогнозом кінець червня та липень очікуються помірно теплими.

«За агрометеорологічними розрахунками, які враховують основні агрометеорологічні фактори в передпосівний та весняно-літній періоди, середньообласний врожай соняшнику в черкаській області в 2021 році очікується високий, а валовий збір — рекордний. Майбутній врожай в значній залежності від заходів, спрямованих на захист та збереження посівів від шкідників та хвороб, умови для розповсюдження яких в цьому році надзвичайно сприятливі», — резюмував фахівець.