22 червня 2021, 18:00, Україна

Аграріїв попередили про початок льоту кукурудзяного метелика

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Метелик по серпень відкладатиме яйця на нижню поверхню листків кукурудзи. Гусениці швидко проникатимуть у стебла, ушкоджуючи їх і качани. Крім прямої шкоди, пошкодження гусениць викликають ламання стебел, підвищену ураженість рослин стебловими гнилями й пліснявінням.

Для збереження врожаю кукурудзи господарствам всіх форм власності необхідно проводити обстеження посівів. У фазу викидання волоті – формування зерна, на початку та в друге, в період масового відкладання яєць самицями кукурудзяного метелика, який триває 12-24 доби (залежно від температури повітря), дієвим та ефективним є біологічний захист — випуск трихограми за нормою 50-100 тис. самиць на 1 га.

Читати по темі: Інсектициди широкого спектру. Знищити шкідників за один раз

Обприскування посівів кукурудзи інсектицидами здійснюють за економічного порога шкодочинності — наявність на 18% рослин яйцекладок кукурудзяного метелика або 6-8% рослин з гусеницями кукурудзяного метелика чи бавовникової совки I і II віків.

Для захисту посівів кукурудзи використовують препарати згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробітки інсектицидами проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.