18 червня 2021, 14:00, Урожай

Аграрії Півдня України не можуть розпочати жнива через зливи

Про це розповів директор господарства «Вікторія» Віктор Кожухаренко в коментарі Latifundist.com.

«З початку місяця випало більше 150 мм опадів — це майже піврічна норма для нашого регіону. Ячмінь технологічно готовий, але йому не вистачає сонця, щоб висохнути. Збиральна кампанія вже затрималася через холодну весну десь на 2 тижні. Раніше збиральна стартувала 20-25 червня, а тепер точно будемо з 1 липня починати збирання врожаю. При цьому невідомо, коли будемо прибирати, адже весь тиждень йдуть дощі», — пояснив Віктор Кожухаренко.

На його думку, на півночі України ситуація зі збиральної не так критична, як на півдні, тому що там кампанія зазвичай починається на тиждень пізніше.

«На півночі дощів на 30% було менше, ніж на півдні. Якщо подивитися на карті, то циклон стоїть над Одеською, Херсонською та Миколаївською областями, а також Мелітополем», — додав пан Кожухаренко.

Читати по темі: Аграрії Херсонщини поділились тривожними очікуваннями жнив: прогнози експертів

Директор підприємства «Бессарабія Агро» Андрій Крамаренко також розповів, що з початку місяця в Бессарабії випало 130 мл опадів, а прогнозується ще 60 мл.

«З крайності в крайність — минулий рік посуха, а зараз зливи. Збиральна кампанія ранніх зернових теоретично вже мала починатися. Ми комбайни контрактували на 15 червня, а там, як зазвичай, по готовності стартували. Але сьогодні їздив по полях — стоїть жовто-зелене, десь посіви полягли. Крім того, розвиваються хвороби, зайти неможливо», — підкреслив він.

На думку пана Андрія, полягло близько 10% посівів ячменю і пшениці. При цьому обприскувачі не можуть зайти в такі посіви, і хвороби продовжують розвиватися.

«Прогнозують ще 10 днів дощів, і якраз повинно початися прибирання. Якщо не стартує — може початися осипання. Якщо ще три тижні тому дощі йшли і волога вбиралася, то зараз вже вода стоїть. І загнати техніку по таким дорогам неможливо. Навіть якщо грейдером пройти, толку не буде», — резюмував аграрій.