17 червня 2021, 14:00, Україна

Держпродспоживслужба попереджає аграріїв про початок відродження личинок клопів

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

В результаті пошкодження зерно деформується, маса його значно зменшується, знижується вміст і якість клейковини, що погіршує хлібопекарські властивості борошна. Шкодочинність хлібних клопів не обмежується погіршенням якості зерна, в результаті пошкодження зародка зернівки знижуються посівні якості насіння.

Згідно ст. 4, 5 Закону України «Про захист рослин» фітосанітарний нагляд за станом угідь, посівів, насаджень та виконання заходів щодо захисту рослин здійснюють підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни, діяльність яких пов’язана з користуванням землею, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення.

Читати по темі: Опубліковано результати аналізу посівів ярих зернових культур: поради фахівців

Для недопущення пошкодження озимих та ярих зернових колосових культур личинками клопа шкідливої черепашки та збереження якості зерна, необхідно провести обстеження полів та за наявності економічного порогу шкодочинності (ЕПШ): 2 і більше личинок на 1 м² у посівах сильних і цінних сортів пшениці, на решті посівів — 4-6, в насіннєвому ячмені — 8-10 екз. на 1 м² здійснити захисні заходи інсектицидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Ці обробки будуть ефективні й проти інших супутніх шкідників зернового поля: пшеничного трипса, злакових попелиць, хлібних жуків, інших фітофагів.

Оптимальним терміном проведення обприскування є поява у посівах 5-15% личинок клопа-черепашки третього віку.