15 червня 2021, 18:00, Технології

Фахівці A.G.R. Group розкрили особливості власної системи живлення культур

Про це йдеться у матеріалі «Перехід до безвідвального обробітку ґрунту: особливості та переваги».

«В агрохімії існує декілька методик визначення потреб в елементах живлення культур, один з найбільш поширених — балансовий, також є нормативний та польовий методи. У нашій компанії розроблений власний алгоритм по визначенню потреб в мікро- та макроелементах. Користуючись польовими даними та дослідженнями, ми дійшли висновку, що згідно з агрохімічним протоколом внесення добрив ефективне лише тоді, коли спостерігається нижче середнього або середній рівень забезпечення ґрунту елементами живлення, а при вищому рівні — приріст врожаю майже не спостерігається», — зазначають у матеріалі спеціалісти A.G.R. Group.

Раніше в компанії вносились звичайні комплексні добрива, як це робить багато латифундистів України. Але наразі стратегія змінилась.

Читати по темі: Названо основні етапи переходу господарств на точне землеробство, — досвід

«Вважаємо, що просто розкидати їх по полю — це гроші на вітер, адже без точного визначення дефіциту вмісту цих макро- та мікроелементів важко підібрати потрібні норми внесення. З осені під кукурудзу ми вносимо азот у вигляді безводного аміаку та карбаміду і отримуємо хороший врожай. При високому вмісту рухомого фосфора у ґрунті не даємо стартові та основні фосфорні добрива», — наголошують фахівці.

Звісно, слабким ґрунтам, піщаним, де може бути реальна нестача калію чи сірки, варто приділити більше уваги.

«Якщо там спостерігається зниження врожайності, то вносимо конкретне добриво, наприклад, калій хлористий в нормі 120 кг/га та сульфат магнію в нормі 80 кг/га. На сої ми азотні добрива практично не даємо, важливу роль відводимо вибору якісно підібраним інокулянтам, протруєного посівного матеріалу і фунгіцидними та інсектицидними препаратами. Основні обробки та внесення добрив ми максимально стараємося робити восени, аби навесні була лише одна обробка, тобто використання компактомату під сою, або прохід дисковою бороною», — зазначається в матеріалі.