13 червня 2021, 13:00, Україна

Аграріям розповіли, що рекордний урожай черешні на Запоріжчині відміняється

Про це пише Inform.zp.

Як розповіла Тетяна Малюк, заступниця директора Мелітопольської дослідної станції садівництва ім М. Ф. Сидоренка, проблема поганого врожаю ранніх сортів черешні не лише в тому, що його не встигли зібрати. Справа в тому, що коли черешня почала цвісти, в кінці квітня – на початку травня, — були заморозки.

«Слогани, що Україна матиме рекордний урожай черешні, на жаль, не виправдалися», — стверджує Тетяна Малюк.

Квітучої черешні дійсно було багато. Це давало можливість садівникам сподіватися на рекордні врожаї. Але природа внесла свої корективи. За словами співробітниці станції садівництва, заморозки знизили урожай черешні.

Читати по темі: В Україні очікується затримка термінів збирання та зниження урожайності черешень

Мелітополь постраждав менше, в межах міста температура не так сильно опускалася. Це дозволило сформувати хороший урожай. Але тут пішли дощі, і черешня гниє, лопається. Страждають ранні сорти, ультраранні, і починають пошкоджуватися ранньо-середні сорти, такі як «Валерій Чкалов».

Погодні умови скорочують тривалість робіт зі збору черешні. По-перше, дощі негативно впливають на якість, а по-друге вони просто «не пускають» бригади збирати черешню.

«Бувають такі періоди, що бригади просто не можуть увійти в сад, для того щоб збирати черешню. Наприклад, вчора бригада зайшла на сад нашої станції об 11:00, тому що чекали, коли все підсохне, адже потрібно хоча б 5-6 годин без дощів. І вже о 15-16 дня ми вже мали новий дощ, який затягнувся до ночі», — розповідає пані Тетяна.