11 червня 2021, 15:30, Україна

Кісточкові дерева масово скидають листя: активізація моніліозу та інших хвороб

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Навесні, коли температура повітря піднімається до 15-20 °С, а вночі підвищується вологість (після дощу, в туман), активізуються спори грибка моніліозу (сірої гнилі). На корі можна побачити сірі «подушечки», які вже сигналізують про зараженість дерева. Інкубаційний строк 3-6 діб.

Якщо спори грибка потраплять на плоди, вони загнивають, набуваючи коричневого кольору із білими крупинками, а потім можуть ще й засохнути. Якщо такий плід залишиться на дереві й перезимує, то навесні він також стане розсадником спор.

Читати по темі: Держпродспоживслужба оголосила про початок боротьби з гусеницями яблуневої плодожерки

Боротьба з моніліозом абрикосових дерев — цілорічні профілактичні заходи, не тільки весняні обробки:

  1. Омолоджуюча обрізка, потрібно обрізати старі пошкоджені і сухі гілки (навесні) і ті, що ростуть не правильно або заважають правильно розвиватися плодоносним гілкам. Омолоджуюча обрізка проводиться на 2-3 річну, 3-4 річну або навіть 6 річну деревину. Внаслідок омолодження з'являється багато молодих пагонів, які швидко ростуть і не уражаються моніліозом.
  2. Білення вапном з мідним купоросом штамбів і скелетних гілок дерев. Воно проводиться восени і навесні іноді взимку.
  3. З другої половини (переважно в лютому) зими потрібно проводити обприскування гілок деякими контактними фунгіцидами: 2-4% розчином залізного купоросу, 0,5-1% розчином мідного купоросу, 1-3% бордоською рідиною.

 

Інтегрований захист абрикосових дерев від моніліозу проводиться в чотири основні періоди:

    1. Основним періодом захисту абрикоса від моніліозу є початок весни, коли бутони ще не розпустилися, при середньодобовій температурі повітря не нижче 5℃ і не вище 20℃.

Препарати:

  • традиційні: 1% мідний купорос 3-4% залізний купорос (якщо він не застосовувався при осінній або зимовій обробці), 1-3% бордоська рідина;
  • сучасні: системні фунгіциди згідно з Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

    2. Другий період обробки абрикоса — весняний, який ділиться на три основних етапи:

  • обприскування за 3-4 дня перед цвітінням;
  • під час цвітіння абрикоса дерева потрібно обприскувати малотоксичними для комах-запилювачів препаратами;
  • через 2-3 тижні після другого етапу.

    3. Влітку моніліоз розвивається на плодах. Коли плоди почнуть покриватися бурими плямами і почнуть гнити їх треба зривати. У цей період використання хімічних засобів захисту є небезпечним і заборонено.

    4. Осіння обробка проводиться в кінці жовтня такими препаратами: 3% бордоською рідиною, купроксатом (25 мл на 5 л води), 2-4% залізним купоросом, 5% карбамідом.

Читати по темі: До 8-10% плодових дерев пошкодили плодожерки та пильщики: відродження шкідників

На стійкість плодових дерев до захворювань могли вплинути і порушення правил агротехніки, неправильне застосування фунгіцидів, недолік потрібних мінеральних добрив.

У кожному разі потрібен індивідуальний підхід, щоб з'ясувати причини того, що відбувається і надати допомогу ослабленій рослині. Так, наявність округлих цяток і дірочок різного діаметру, ознака коккомікозу, дірчастої плямистості кісточкових плодових культур, опадання, ураження листя — це один з симптомів порушення калійного обміну.